28 / 03 / 2024

Manisa emlak piyasası rahatladı!

Manisa emlak piyasası rahatladı!

Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde yapılan ilk ölçümlerde, uranyum değerleri normal seviyelerde çıktı. Köy muhtarı İbrahim Kırılmış konuyla ilgili iddiaların ardından köyde emlak değerlerinin düştüğünü, bir karmaşa yaşandığını dile getirdi...



İlçede eski uranyum madeninden kaynaklandığı öne sürülen radyasyon değerlerinin yüksek olduğu iddiaları, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) ile ETİ Maden İsletmeleri Genel Müdürlüğü uzmanlarım harekete geçirdi. Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün bölgede yaptığı ölçümün ardından dün de TAEK, MTA ETİ uzmanları bölgeye giderek yerinde inceleme yaptı. Uzmanlar ilk olarak MTA'ya ait kapatılmış işletmede ölçüm yaptıktan sonra eski uranyum madeninin bulunduğu Kasar Köyü'ne gitti. 

Eski uranyum madeni civarında Manisa AFAD ekipleriyle ölçüm yapan Dr. Halil Demirel, jeoloji yüksek mühendisleri Mustafa Aksoy ve Latif Yiğit, alandaki toprak ile 3 ayrı su kuyusundan numune aldı. TAEK uzmanı Dr. Demirel, alanda yaptıklan ölçüm hakkında değerlerin doğada olması gerektiği kadar olduğunu, yüksek sonuçlarla karşılaşmadıklarını açıkladı. Demirel, şunları söyledi: "Burası bir uranyum cevheri, uranyumun yatağı. Doğada olması gereken değerler. $u an biz buradayız ve sağlığa hiçbir zararı yok. Örnekleri alıp analiz edeceğiz, toprakta zaten var, özellikle kuyu suyunu analiz edeceğiz. İlk etapta yaptığımız ölçümlerde çıkan sonuçlar, bahsedildiği gibi kesinlikle çok yüksek değil. Manisa'da ölçüm yaptık, nanosilver Köprübaşı'nda ölçtük 35, burada köyde ise Köprübaşı ile aynı, 35 çıktı. Burada cevherin üzerinde yaptığımız ölçümde ise 400500 arası çıktı ki, olması gereken bir değerdir. Yani gayet normal sonuçlar, öyle 10 katı, 140 katı gibi sonuçlar yok. 

Olması gereken de bu." MTA'dan Mustafa Aksoy da değerlerin normal olduğunu belirterek, "Çünkü burası bir maden ocağı, uranyum cevherinin olduğu yer. Burası maden yatağı ve uranyumun yüzeye çıkmış halini görüyoruz. Bu ölçüler de gayet normal. Köyün içinde yaptığımız sonuçlarda da anormal değerler çıkmadı. Burada ise beklediğimiz değerler var" dedi. Bölgede Türkiye'nin en etkili 3 ayrı saygın kurumunun inceleme yaptığını vurgulayan Demirel, yapılan ölçümlere güvenmek gerektiğini, devletin örtbas ettiği yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. 

'Emlak değerleri düştü' Köy muhtarı İbrahim Kırılmış ise konuyla ilgili iddiaların ardından köyde emlak değerlerinin düştüğünü, bir karmaşa yaşandığını dile getirerek, "Resmi sonuçları elimize aldıktan sonra iddiaları ortaya atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. 


Radikal


Geri Dön