25 / 04 / 2024

Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı 20 Mayıs'ta!

Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı 20 Mayıs'ta!

Yunusemre Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Orhan Güzel, "10 bin ile 12 bin konutluk hem TOKİ hem de Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız var.Nasipse 20 Mayıs’ta Kentsel Dönüşüm ve Kent Mimarisi Çalıştayı düzenleyeceğiz." dedi.



Yunusemre Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Orhan Güzel, Etv’de Jale Taşkın’ın konuğu oldu. Kapatılan Manisa Belediyesi’nde özel kalem bölümünde çalışırken yeni kurulan Yunusemre Belediyesi’ne Strateji Geliştirme Müdürü olarak atanan Güzel, çalışmalarını bir bir anlattı. İşte o röportajdan öne çıkan detaylar.


Jale Taşkın: Orhan Güzel kimdir, tanıyabilir miyiz?

 Orhan Güzel: Ben 1983 Manisa doğumluyum, yaklaşık 10 yıllık kamu tecrübem var. Bilgisayar öğretmenliği yaptım daha sonra Manisa Belediyesi’nde özel kalem bölümünde çalıştım. En son bu son seçimler ile Yunusemre Belediyesi’ne atandık. Sayın Doktor Mehmet Çerçi’nin de takdiri ile strateji geliştirme bölümüne atandım.


 Jale Taşkın: Yunusemre Belediyesi ve Celal Bayar Üniversitesi bir protokol imzaladılar. Yunusemre Kent Akademisi’nin temelleri atıldı. Bize bundan bahseder misiniz?


 Orhan Güzel: Kısaca YUKA dediğimiz, Yunusemre Kent Akademisi üniversitenin yıllar boyunca biriktirdiği bilgisini, tecrübesini bunlarla Yunusemre Belediyesi’nin operasyonel gücü ile geçtiğimiz bir yıl boyunca sergilediğimiz operasyonel gücü ile birleşmesini temsil ediyor. Üniversitenin çok geniş akademik kadrosu var öğrencileri var. İnanılmaz ölçüde tecrübeye ve en değerli şey olan bilgiye sahipler, dünya çapındaki kitapları takip ediyorlar. Dünyada ki çeşitli örnekleri inceliyorlar. Yurtdışlarına gezilerde bulunuyorlar orada tecrübeler elde ediyorlar. Bu bilgi birikimlerini somut bir şekilde hizmete dönüştürerek, hayata geçirmek istiyor.


 Jale Taşkın: YUKA Projesi kapsamında hangi çalışmalar yapılacak?


Orhan Güzel: Yunusemre Kent Akademisi 3 ana çalışma konusundan oluşuyor. Yunusemre’de yapabileceğimiz yapmayı planladığımız faaliyetleri ana başlıklar altında topladık, bunlara da çalışma grupları dedik.1-Sosyo Ekonomik Çalışma Grubu 2- Kent Mimarisi Ve Estetiği Çalışma Grubu, bu grup Başkanımızın en çok önem verdiği bu konu da ilk yaptığı icraatlardan biridir. 3- Tarih, Kültür Ve İnsan Çalışma Grubu… Çalışma gruplarının başında Celal Bayar Üniversitesi’nin hocaları olacak. Onlarda alt grupta çalışacakları görevlendirecek. Yunusemre Kent Akademisi’nin bir koordinasyon kurulu var koordinatörümüz yine Celal Bayar Üniversitesi’nden olacak. Akademinin temsili durumunda başkanımız dilediği zaman bu sıfatını kullanacak ama pratikteki işleri üniversite koordinatörü ve sekretaryası bizim belediyemiz de olmak üzere ortaklaşa yürüteceğiz. 2 koordinatör yardımcısı var biri Celal Bayar Üniversitesi’nden, dengeli her iki tarafı da kapsayan saha da tutan bir yapı kurmaya çalıştık. Farklı faaliyetlere etkinliklere imza atacak. Somut olarak ilk ne yapacağız dersek; Başkanımızın çok önem verdiği insanların da en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacı…10 bin ile 12 bin konutluk hem  TOKİ  hem de Kentsel Dönüşüm adı altında çalışmalarımız var. Bu çalışmaları da akademik olarak destekleyelim, ülkenin diğer yerlerinde ki çalışmaları değerlendirelim, bir çalıştay adı altında bunları değerlendirelim istedik. Nasipse 20 Mayıs’ta Kentsel Dönüşüm ve Kent Mimarisi Çalıştayı düzenleyeceğiz. Fakülteden hocalarımız olacak, sivil toplum örgütlerinden katılımcılar olacak, bu işi yapmış diğer belediyelerden ilgili yetkililer olacak. Bir gün boyunca oturup çalışma yapacaklar.


 Jale Taşkın: Kent mimarisi çalıştayında ele alınacak konular neler olacak?


Orhan Güzel: Risk oluşturan yapılar ele alınacak, gerekliliği noktasında fikirler beyan edilecek, sosyo kültürel yansımaları ortaya konacak davet edeceğimiz farklı belediyelerden yetkililer olacak. Bu işin oralarda nasıl yapıldığını anlatacaklar. Çalıştay’ın sonunda 10’arlı gruplardan oluşan yuvarlak masa çalışması yapılacak. Önlerine sorular verilecek onları cevaplayacaklar. Bu işte atlanılan bir nokta var mı, bunun cevabını elde etmeye çalışıyoruz. Birlikte yönetimi de gerçekleştirmek önemli burada nokta, farklı fikirlere de yöneleceğiz. Olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaması için fikir alışverişine önem veriyoruz. Sayın Mehmet Çerçi her zaman önümüzü açtı, bu da olmayıversin diye bir şey ile karşılaşmadık. Hali hazırda devam eden fikir meclisi toplantılarımız var, aylık yapıyoruz. Şehrin farklı gruplarını burada toplayarak geldiğiniz şehirdeki bilgilerinizi, belediyecilik, şehircilik anlamında bilgilerinizi aktarmak istiyorsunuz. Bu tür düşünceleri olan üniversiteli arkadaşlarımızı bir düşünce kulübü altında toplayıp, onların fikirlerini onlardan talep edeceğiz ve buradaki vatandaşlarıma kazandıracağız. Yeniden Amerika’yı keşfetmeye gerek yok, daha önce denenmiş başarıya ulaşmış çalışmaları şehrimize aktaracağız.


 Jale Taşkın: Çalışma takvimi nasıl olacak?


Orhan Güzel: Neler yaptığımızı neler yapacağımızı konuşacağımız, merkezi diri tutmaya yönelik düzenli rutin toplantılar yapılacak. Üniversitemizden de şehre şu şekilde çalışmalar yapalım gibi taleplerini bekliyoruz bu onların da arzusu. Üniversiteden şunları bekliyoruz; yapacağınız çalışmaları, makaleleri Yunus Emre ile ilgili yapın, Yunusemre’ye katkı yapacak şekilde çalışın biz de size lojistik destek verelim. Belki bir ödül belirleyerek bir tez bir makale yarışması adı altında jüri ile değerlendirelim,şehrimize bir şeyler kazandıralım.Yunus Emre’de yaşayan halk ile üniversite gençlerinin arasında bir yabancılık var,üniversite öğrencisinin şehre bir katkısı olduğunu bilen Manisalı,yarın öbür gün otobüse bindiğinde o kardeşimize yabancı gözü ile bakmayacak.


Jale Taşkın: Türkiye’de başka bir yerde böyle bir çalışma var mı?


Orhan Güzel: Çok nadir, bizim ki gibi kapsamlısı yok. Araştırdık ama şehir de kadim olan bir üniversite ile bir belediyenin iş birliği noktasında biz bir şeye rastlayamadık. Olanlar ise belediye akademisyenlerden akıl almak şeklinde bir sistem kurulmuş ama bizim farkımız kendi üniversitemizin bilgilerinin kendi şehrine yarayacak olmasıdır. Hangi mahallenin sorunu nedir ne değildir bunları bilirler.


Jale Taşkın: Celal Bayar Üniversitesi ve Yunusemre Belediyesi’nin imzalamış olduğu protokolün süresi var mı?


Orhan Güzel: 2019 yılının sonuna kadar imzalar atıldı ama ben bunu süresiz bir şey olarak görüyorum. Tamamen fayda sağlayacak, insanların bu şekilde bir araya gelmesi bile faydanın ortaya çıkacağı belli oluyor. Yapılacak çalışmanın Manisalılara somut olarak nasıl bir faydası olacağına önem veriyoruz. Bu projenin içinde herkes olacak. Belediyemizin güçlü ve zayıf yönlerini biz akademisyenlerimiz ile oturup tartışmak istiyoruz. Kırsal Kalkınma Müdürümüzün şöyle bir talebi oldu; çalışma gruplarına bir de teknoloji ile ilgili çalışma grubu ekleyelim diye bir önerisi oldu. Bu da önemli bir öneri ama ilk üçü bizim planladığımızdı bunu da hemen ekleyebiliriz, genişleterek ilerleyebiliriz.


Manisa'da Denge


Geri Dön