26 / 04 / 2024

Manisa Yunusemre'deki TOKİ konutlarına ilişkin 12 soru mecliste!

Manisa Yunusemre'deki TOKİ konutlarına ilişkin 12 soru mecliste!

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan TOKİ konutları için yapılan kamulaştırmalar meclis gündemine taşındı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Manisa Yunusemre deki TOKİ konutlarına ilişkin 12 soru mecliste!


CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan  TOKİ  konutlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. 

Manisa’nın Yunusemre ilçesi Akgedik mahallesinde bir bölümünün inşaatı devam etmekte olan TOKİ konutlarının tamamlanmakta olan kısmının vatandaşlarımıza teslimiyle birlikte, konutların bulunduğu çevrede bazı düzenlemeler de yapılmaya başlandığını belirten, Başevirgen konutlara ilişkin hazırladığı sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Başevirgen "Söz konusu düzenlemeler neticesinde TOKİ konutlarına yol yapabilmek için; Akgedik mahallesinde kamulaştırmalarla köylünün tarlalarına el konulmuştur. Ayrıca 12 evin daha yol inşaatı için yıkılacağının planlandığı öğrenilmiştir." dedi. 

"Bu kamulaştırmalar neticesinde kendi tapulu arazilerine giremeyen köylülere hukuken peşin ödenmesi gereken kamulaştırma bedeli ödenmemiş ve adeta devlet kendi vatandaşının malını gasp etmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Başevirgen "Bu yaşananlar sonucunda kamuoyuna yansıyan bilgilere göre kamulaştırma bedeli olarak aktarılan paranın, kamulaştırma yapılan şahıslara veya tüzel kişiliğe verilmediği iddiaları da yer almıştır." diyerek konu ile ilgili olarak 12 soru sordu.

Başevirgen'in soruları

1. Akgedik mahallesinde inşaatı devam eden TOKİ konutlarına yol yapılması amacıyla, yine aynı mahallede yapılan kamulaştırmalar bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Akgedik mahallesinde yapılan kamulaştırma işlemlerini hangi idare yürütmüştür?

2. Akgedik mahallesinde bahsi geçen konuyla ilgili yapılan kamulaştırmalar için Bakanlığınız bütçesinden herhangi bir pay ayrılmış mıdır? Ayrılmış ise bu pay kaç TL’dir? Bu pay kamulaştırmanın tarafı kişilere ödenmek üzere hangi idareye aktarılmıştır?

3. Akgedik mahallesinde inşaatı devam eden TOKİ konutları için yapılan yol inşaatında gerçekleşen kamulaştırmalardan toplam kaç kişi etkilenmiştir? Bu kişilerin kaçına kamulaştırma bedelleri ödenmiştir? Söz konusu olayla ilgili kişilere ödenmiş olan kamulaştırma bedeli toplam kaç TL’dir?

4. Akgedik mahallesinde gerçekleşecek kamulaştırmalar hakkında mahalle halkı önceden bilgilendirilmiş midir?

5. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın, çalışan işçiler tarafından evlerinden zorla çıkartıldıkları iddiaları doğru mudur?

6. Haklarını aradıkları için, vatandaşlarımızın belediye çalışanlar] tarafından tehdit edildikleri iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu çalışanlar hakkında idari veya hukuki bir işlem başlatılmış mıdır?

7. Vatandaşlarımız, konu ile ilgili olarak can ve mal güvenliklerinin kalmadığını öne sürmektedir. Devletin asli görevlerinden olan yaşam hakkının korunması ile mal güvenliğinin sağlanması hususunda ne gibi önlemler almayı düşünmektesiniz?

8. Hazine arazisi olduğu öne sürülen ve köylülerin ortaklaşa kullandığı bahçelerde, içerisinde çok eski ağaçların da bulunduğu birçok ağacın kesildiği ve açıkta kalan köklerinin toprakla kapatıldığı ifade edilmiştir. Yol yapımı çalışmalarında kesilen toplam ağaç miktarı kaç adettir ve bunların kaç tanesi zeytin ağacıdır ?

9. Bahsi geçen TOKİ inşaatının ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?

10. Akgedik mahallesinde inşaatı devam eden TOKİ konutlarında Ekim 2018 itibariyle kaç kişi oturmaktadır? Bahsi geçen TOKİ konutlarının inşaatı tamamlandığında kaç kişinin oturması planlanmıştır?

11. Akgedik mahallesindeki TOKİ konutları inşaatında, konutlarda kalacak kişilerin yararlanabilmesi amacıyla bir okul projesi var mıdır? Yok ise konutlarda kalacak okuma çağındaki çocuklar eğitim hayatlarını nerede sürdüreceklerdir?

12. Akgedik mahallesindeki TOKİ konutları inşaatında, konutlarda kalacak kişilerin yararlanabilmesi amacıyla bir sağlık ocağı projesi var mıdır? Yok ise konutlarda kalacak kişiler hangi sağlık ocağı veya hastaneden yararlanabileceklerdir? Bu sağlık ocağı veya hastanenin TOKİ konutlarına olan mesafesi ne kadardır?

 


Geri Dön