19 / 04 / 2024

Mardin'de yıkılan caminin yerine yenisi inşa ediliyor!

Mardin'de yıkılan caminin yerine yenisi inşa ediliyor!

Mardin'in Derik ilçesindeki 1953 yılında inşa edilen ve tahribata uğradığı için yıkılan Merkez Camisi'nin yerine yenisinin yapılması çalışmalarına başlandı...



Mardin'in Derik ilçesinde, tahribata uğradığı için yıkılan caminin yerine bin kişilik caminin yapımına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; sosyal medyada "tarihi cami yıkılıyor" şeklinde gündeme gelen, Mardin'in Derik ilçesindeki 1953'de inşa edilen Merkez Camisi'nin yerine yenisi yapılıyor.

İlçede oturanlar, tehlike arz ettiği için ibadet yapılamayan caminin yıkılıp, yerine yeni bir cami yapılması için topladıkları 116 imzadan oluşan dilekçe ile İlçe Müftülüğüne başvurda bulundu.

İlçe Müftülüğünün, durumu Derik Belediyesine iletmesi üzerine belediye yetkilileri, caminin tarihi özelliği bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğünden bilgi talep etti.

Müdürlük tarafından yapılan inceleme üzerine hazırlanan raporda, tescile değer nitelik taşımadığı, tescile uygun olmadığı kararı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede de caminin can ve mal güvenliği açısından risk taşıdığı, yapının güvenli olmadığı belirlendi.

Bunun üzerine Derik Belediye Meclisi kararıyla caminin yıkılarak yerine yenisinin yapılmasına karar verildi.

Yıkım işlemleri tamamlanan caminin yerine 500 metrekare alana sahip bin kişi kapasiteli, içinde kadın-erkek taziye salonları, kütüphane, imam lojmanı, gasilhane, abdesthane, dini rehberlik bürosu, kütüphane ve toplantı odası bulunan caminin inşasına başlandı.

"Cami yıkıktı, kimse girmiyordu"

Derik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atman Elitaş, yaptığı açıklamada, yeni cami projesini desteklediklerini dile getirdi.

Cami ihtiyacı karşılamadığı için bu kararın alındığını ifade eden Elitaş, "Bazı kişiler hesabına gelmediği için eleştiriyorlar. Buna karşıyız. Var gücümüzle yeni camimizi destekliyoruz. Bunun onayını da bizlerden aldılar. Yeni cami bin kişiye hizmet verebilecek. Eskiden 200-300 kişi gidemiyordu. Yeni cami ile inşallah eksikler giderilecek. Maddi ve manevi destekliyoruz." dedi.

Kale Mahallesi Muhtarı Ekrem Erol, ilçedeki esnaf, muhtarlar ve vatandaşların, yetkili kurumlardan, ihtiyaca cevap vermeyen caminin yıkılmasını talep ettiğini dile getirdi.

"Eskisinden daha güzel bir cami yapılacak. Bu caminin inşasında katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz." diyen Erol, şöyle konuştu:

"Cami yarı betonarme, yarı taş yapı. 1953 yılında yapılmıştı. Tarihi olmadığı anlaşıldı. Vatandaşların talebiyle yeni caminin inşasına başlanıyor. Minaresi bile sağlam değildi. Bir takım kişilerin söylediği 'tarihi yerleri yıkıyorlar' ifadesi gerçek değil. Bütün raporlar mevcut. Bunun birilerince başka yerlere çekilmesine gerek yok."

Ilıca Mahallesi Muhtarı Esat Karataş da eski caminin deforme olduğunu, yeni yapılacak cami projesinin birçok ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

Karataş, "Yeni cami yapılmasını sonuna kadar destekliyoruz. Allah yapanlardan razı olsun." dedi.

Kanaat önderi ve esnaf Şeyhmus Güneş de cami yıkılmadan önce herkesin görüşünün alındığını kaydetti.

Güneş, "2019 yılında yıkılması gerekiyordu, maalesef bugüne kadar kaldı. Bunu sağa sola çekmeye gerek yok. Burası yapılırken herkesin görüşü alındı. Halkın rızasıyla bu cami yıkıldı. Cami yıkıktı, kimse girmiyordu. Yeni yapılacak projeyi de gördük. Çok güzel bir proje." diye konuştu.

Mardin Merkez Çarşı Camii tekrar inşa edilmek üzere yıkıldı!

 

 


Geri Dön