19 / 04 / 2024

Markalı konutların ne kadarı yabancılara satıldı?

Markalı konutların ne kadarı yabancılara satıldı?

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Aralık 2019 sonuçlarına göre, markalı konut projeleri kapsamında satışların yüzde 8’inin yabancılara yapıldı



Merakla beklenen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre,  fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında arttı. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8’inin yabancılara yapıldığı Aralık 2019'da stok erime hızı yüzde 6.03 oranında oldu.

Markalı konutların ne kadarı yabancılara satıldı?

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Aralık ayı sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konutlarda stok erime hızının arttığı yılın son ayında, ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının bir önceki aya göre yükseldiğini görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir” diye konuştu.

Markalı konutların ne kadarı yabancılara satıldı?


REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık ayı sonuçlarıyla ilgili olarak şu şekilde konuştu: “Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında artış gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Kasım ayına göre Aralık ayında banka kredisi kullanımında yüzde 6 oranında artış gözlendi. Markalı konut projeleri kapsamında stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Aralık ayında stoklarda adet bazında yüzde 6.03 oranında erime gözlendi ve stok erime hızı 6 aylık ortalamanın (yüzde 3.92) 2.11 puan üstünde gerçekleşti.”


Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.58

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 2.94 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılının Ocak ayına göre ise yüzde 89.20 oranında nominal artış oldu.

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın üstünde

Aralık ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 32 oranında 2 oda 1 salon özellikteki konutlar tercih edildi.

Senet ve banka kredisi kullanımında artış

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Aralık ayında peşinat kullanımının yüzde 53, banka kredisi kullanımının yüzde 17 ve senet kullanım oranının yüzde 30 seviyesinde olduğu görüldü. Kasım ayında peşinat kullanımı yüzde 55, banka kredisi kullanımı yüzde 16, senet kullanımı ise yüzde 29, oranında gerçekleşmişti.


Satışların yüzde 49’u bitmiş konutlardan


Aralık ayında satılan konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Kasım ayında ise satışlar yüzde 44’ü bitmiş, yüzde 56’sı ise bitmemiş konut stoklarından oluşmuştu.

 

2019'da yabancıya kaç konut satıldı?

2019 yılında 1.3 milyon konut satıldı!


Geri Dön