18 / 04 / 2024

Marmara depremi mercek altında!

Marmara depremi mercek altında!

Ege Denizi’nde art arda yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. Kimi uzmanlar sarsıntıları olağan görüyor; kimileri ise Marmara depremini işaret ediyor. Prof. Dr. Şerif Barış, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 



“Ege’deki depremler Marmara’yı etkilemiyor”

Prof. Dr. Barış Ege’de sık sık yaşanan depremlerin, beklenen Marmara depremine bir etkisi olmayacağına dikkat çekiyor. Bu konuda yapılan tartışmalarla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Büyük depremlerden sonra açığa çıkan gerilme, fayın her iki ucuna aktarılır. Dolayısıyla 1999 depreminden sonra fayın doğu ucuna ve batı ucuna gerilme aktarmıştır. O yüzden Düzce depremi üç ay içinde meydana geldi. Kuzey Ege’deki bir deprem 350-400 kilometre uzaklıkta Marmara gibi bir yere gerilme aktaramaz. Gerilme aktarımı özellikle sismologların belirli bir fay boyu, deprem etkinliği, deprem sayıları gibi bilimsel verilerle yapılan bir çalışma sonucunda ortaya çıkar. Deprem olur olmaz, ‘Burayı tetikler, gerilme aktardı, Marmara’yı tetikler’ gibi bir söylem kesinlikle doğru değil.”

Marmara depremi mercek altında!

“Her yıl 4’ten büyük 60 deprem oluyor”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Barış sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Her yıl 4'ten büyük ortalama 60 deprem oluyor. Yani ortalama her hafta Türkiye’de orta büyüklükte bir deprem oluyor. Dünyanın birçok levha sınırında aynı anda depremler olmaktadır. Ve bu depremlerin birbirini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Deprem sırasında ve sonrasında doğru davranışları öğrenirsek korkmamıza gerek yok.”

İstanbul depremi için tüyler ürperten açıklama! Kabus yılları başladı mı?

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Tarih verildi!

Arabası olana kötü haber! EPGİS resmen açıkladı: Akaryakıt fiyatları...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!

Emekli maaşlarında büyük gelişme! Maaşlara 750 TL eklendi! İşte yatacağı tarih!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Geri Dön