29 / 03 / 2024

Marmaray banliyö hatları neden durdu?

Marmaray banliyö hatları neden durdu?

MARMARAY Projesi kapsamında Sirkeci-Halkalı, Gebze-Haydarpasa banliyö hatlarının iyileştirilmesi çalışmalarının durdurulmasının nedeni ne?



MARMARAY Projesi kapsamında Sirkeci-Halkalı, Gebze-Haydarpasa banliyö hatlarının iyileştirilmesi çalışmalarının durdurulmasının nedeni yeni bakan. Firma, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın, eski Bakan Binali Yıldırım dönemindeki projelerin hakedişlerini onaylamaması nedeniyle çalışmaları durdurdu. 


İspanyol OHL'nin, Sirkeci-Halkalı, Gebze-Haydarpasa banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesinde maliyet artışını gerekçe göstererek aylar önce durdurduğu çalışmalar hala başlamadı. İstanbullular sabırla projenin hayata geçirilmesini beklerken krizin nedeninin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın, projenin hakedişlerine onay vermemesi olduğu ortaya çıktı. Elvan'ın bu tavrı  Ankara  kulislerinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki çatışmada Bakan Elvan'ın Davutoğlu'na, eski Bakan Yıldırım'ın ise Erdoğan'a yakın durması olarak yorumlanıyor. Yeni bakan ile eski bakan arasındaki bu gerginlik projelere de yansıyor. Hakedişleri onaylanmadığı için para alamayan firma da çalışmaları başlatmıyor. 


Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2014'ün Ekim ayında yapılan yazılı açıklamada projenin askıya alınmadığı ve 2015'in Haziran ayında biteceği iddia edilmişti. 

Banliyö hatlarının iyileştirmesi ihalesini ilk kez 2006'da aralarında Doğuş İnşaat'ın da bulunduğu AMD Rail konsorsiyumu kazanmış ancak firma fiyatın düşük olduğu gerekçesiyle sözleşmeyi feshederek uluslararası tahkime başvurmuştu, ikinci kez yapılan ihaleyi ise 1 milyar 42 milyon Avroluk teklifiyle birinci olan İspanyol OHL kazanmıştı. 


Aydınlık


Geri Dön