19 / 04 / 2024

Marmaray derinlik!

Marmaray derinlik!

Marmaray derinlik konusu herkesin kafasını meşgul ediyor. Hayal gibi gelen Marmaray'ın derinliği tam 60 metre ve bu derinliği ile dünyanın en derin tüneli olma özelliğini taşıyor...




Marmaray derinlik!


Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından birleştiren asrın projesi  Marmaray  29 Ekim'de açılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra yabancı devlet adamlarının da katılacağı büyük tören bugün Üsküdar'da gerçekleşecek. 


Marmaray ile Kartal’dan metroya binen bir İstanbullu Zeytinburnu’na 37 kilometrelik mesafeyi Ayrılıkçeşme'de yapılacak bir aktarmayla kesintisiz katedebilecek. Bu yolculuk tamamen yerin altından ve 25 dakika sürecek. Ayrıca Üsküdar'dan Marmaray'a binecek bir yolcu Sirkeci'ye tam 3 dakikada erişim sağlamış olacak. Marmaray'ın günde 1,5 milyon yolcu taşıması öngörülüyor.


Yaklaşık 5 milyar liraya mal olan Marmaray’ı vatandaşlar bugünden itibaren kullanabilecek. Marmaray’a ilk defa binenler 1.95 TL ödeyecek. Diğer sistemlerden aktarmalı gelenler ise 1.40 TL verecek. Şunu da belirtmek gerekirse; Marmaray için 1 Kasım'a kadar vatandaştan bir ücret talep edilmeyecek, ücretsiz yolculuk yapılabilecek.


Marmaray derinlik!


Marmaray derinlik konusu herkesin kafasını meşgul ediyor. Hayal gibi gelen Marmaray'ın derinliği tam 60 metre. 60 metre ile dünyanın en derin tüneli olma özelliğini taşıyor. Marmaray tüp geçişinin uzunluğu ise 1,4 kilometre.


Marmaray projesi teknik bilgiler...

* Yüzeysel metro kesimi uzunluğu - 63 kilometre,

* Yüzeydeki İstasyon sayısı - 37 adet,

* Demiryolu Boğaz Tüp Kesimi Toplam Uzunluğu 13,6 kilometre,

* Delme tünel uzunluğu - 9,8 kilometre,

* Batırma tüp tinel uzunluğu - 1,4 kilometre,

* Aç-kapa tünel uzunluğu 2,4 kilometre,

* Yeraltındaki istasyon sayısı - 3 adet

* İstasyon boyu - 225 metreden az

* Bir yöndeki yolcu sayısı - 75 bin

* Maksimum eğim - 18

* Araç sayısı - 440

* Tren sefer sayısı - 2-10 dakika



Marmaray tanıtım videosu!
Marmaray tünelinin uzunluğu nedir?
Marmaray bilet fiyatları!
Marmaray çalışma saatleri!



Geri Dön