20 / 04 / 2024

Marmaray ve 3. Havalimanı'nda çıkan tarihi eserler meclis gündeminde!

Marmaray ve 3. Havalimanı'nda çıkan tarihi eserler meclis gündeminde!

Marmaray ve 3. Havalimanı projelerinde ortaya çıkan tarihi eserlere ilişkin soru önergesi hazırlandı. Soruların Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanırlandırılması talep edildi..



Marmaray ve 3. Havalimanı nda çıkan tarihi eserler meclis gündeminde!


CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Yurt dışına kaçırılan ve geri kazandırılan tarihi eserler ile  Marmaray  ve 3. Havalimanı projelerinde ortaya çıkan tarihi eserlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kuyucuoğlu, sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya yöneltti.


Kuyucuoğlu önergesinde "Ülkemizde yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin gerek ülkemize yeniden kazandırılması gerekse bu kaçakçılığın engellenmesi konusunda maalesef yeterli girişimlerde bulunulmadığı gibi, yeterli önlemler de alınamamaktadır. Bugün tarihimize ait birçok değerli eser, ülkemiz yerine diğer birçok ülkenin müzelerinde sergilenmektedir. " diyerek bu bağlamda 6 soru sordu.


Kuyucuoğlu'nun soruları

1- Hükümetiniz döneminde tespit edilebilen ve ülkemizden yurt dışına çıkarılmış tarihi eser sayımız kaçtır?


2- Yurt dışına çıkarılmış tarihi eserlerden ülkemize yeniden kazandırılan eser var mıdır? Varsa ne kadardır?


3- Halen ülkemizde kazı yapmakta olan yabancı ülke kazı ekipleri var mıdır? Varsa hangi ülkeler, hangi bölgelerimizde kazı faaliyetlerinde bulunmaktadır?


4- Ülkemizin de taraf olduğu ve 16.1.1992 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından revize edilen "Arkeolojik Kültür Varlıklarının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi" gereğince "arkeolojik miarın imar gereksinimleriyle bağdaştırılmasında koruma ülkelerine" ülkemizde yeterince uyulduğunu düşünüyor musunuz?


5- Örneğin Marmaray Projesi ve 3. Havalimanı güzergahlarında ortaya çıkan tarihi eserlerle ilişkin ilgili kurumlara bilgi verilmiş midir? Verilmedi ise 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ihlal edildiğini düşünüyor musunuz?


6- Bu alanlarda yapılan çalışmalarda yeteri kadar uzman görev yapmakta mıdır? Bu güzergahlarda ortaya çıkarılan tarihi eserler nelerdir ve nerede sergilenmektedir?







Geri Dön