25 / 04 / 2024

Mayısta inşaat sektöründe sıçrama yaşandı!

Mayısta inşaat sektöründe sıçrama yaşandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından Sektör Raporu Mayıs 2017 yayımlandı. Rapora göre, mayısta mevcut inşaat işlerinde sıçrama yaşandı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından Sektör Raporu Mayıs 2017 yayımlandı. Verilere göre yılın ilk çeyreğinde alınan yapı ruhsatları 2017'nin ilk üç ayında önceki yıl aynı döneme göre bina sayısı olarak yüzde 15, yüzölçümü olarak yüzde 17.2, değer olarak yüzde 3.6 ve daire sayısı olarak da yüzde 11.6 azaldı.


İlk çeyrekte yapı izinleri ise metrekare olarak yüzde 22 arttı ve 39.3 milyon metrekareye yükseldi. Yapı ruhsatı verilen binaların ocak-mart toplamında yüzölçümü 45 milyon metrekare olurken; bunun 25.4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı ve 9.6 milyon metrekaresi ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.


Mevcut inşaat işleri seviyesi ise mayıs ayında, nisana göre 10 puan arttı. Böylece mayıs ayındaki mevcut işler seviyesi geçen yılın mayıs ayındaki mevcut işler seviyesinin de 7.2 puan üzerinde seyretti.


Verilere göre, "Mevsimsellik ile birlikte hızlı bir toparlanma yaşanan inşaat sektöründe, verilen desteklerin de olumlu etkisi görüldü" ifadeleri görüldü.


Konut sektöründe uygulanan kampanyalar ve sağlanan desteklerin satışlara katkısının ve desteğinin nisan ayında devam ettiği, özellikle konut kredi faiz oranlarının düşük kalmasının da satışları desteklediği açıklanarak konut satışlarındaki performansın bir süre daha sürmesinin beklendiği belirtildi.


Nisan ayında peşinat kullanım oranı yüzde 18'e gerilerken; banka kredisi kullanım oranı yüzde 35'e, senet kullanım oranının ise yüzde 47'ye yükseldi.



Dünya


Geri Dön