28 / 03 / 2024

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle beraber özellikle İstanbul'da konut fiyatları ve kiralar cep yakıyor... 



Türkiye'den ev almak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Son zamanlarda ülkemizde yükselen ev fiyatları ve yüksek kredi faizleri ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini biraz daha erteliyor. Geçtiğimiz sene kamu bankaları tarafından başlarılan kredi kampanyası sonrasında konut satışları artmış, fiyatlar da yüzde 30'un üzerinde yükselmişti. Ancak geçen zaman içinde, özellikle İstanbul'da konut talebi yoğun olan orta ve dar gelirlilerin alım gücünün üzerinde artan konut fiyatları cep yakmaya başladı. 

Koronavirüs süreci boyunca döviz fiyatlarında yaşanan artış, inşaat maliyetlerini yükseltti. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. İstanbul'un 39 ilçesinde konut metrekare fiyatlarını inceledi. 

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

BEŞİKTAŞ EN PAHALI İLÇE

Yapılan araştırmalar sonucuna göre İstanbul'un kira konusunda en pahalı ilçesi Beşiktaş oldu. İlçede ortalama satış metrekare fiyatı 30 bin 500 TL olurken, kiralık evlerin metrekaresi ise 34 TL olarak açıklandı. 

Beşiktaş'ı 25 bin 500 TL/metrekare satış fiyatı, 29 TL/metrekare kira fiyatı ve 19 yıllık amortismanla Beyoğlu takip etti. Üçüncü sırada ise 25 bin TL/metrekare satış fiyatı, 29 TL/metrekare kira fiyatı ve 31 yıllık amortisman süresiyle Bakırköy bulunuyor.

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

MİLYON YENİ TALEP

2020'de gerçekleşen kampanyalarla konut kredi faizlerinin düşürülmesiyle stokta bekleyen konutların çoğunluğu satıldı. Deprem gerçegi nedeniyle ülkemizde yeni evlerin değeri her zaman daha yüksek olacak. Koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş anlayışının değiştirdi, işler eve taşınırken home ofislerin değeri arttı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Teminat Değerleme Departmanı Müdürü Uygar Zaim, 2020 yılında kamu bankalarının düzenlediği  konut kredisi kampanyasıyla yükselen talebin fiyatları artırdığını ifade etti.

Zaim, "2020 yılının haziran ve temmuz aylarında kamu bankaları tarafından yapılan konut kredisi kampanyası ile ülke genelinde olduğu gibi İstanbul'da da konut satışları bir anda son yılların en yüksek sayılarına ulaştı. Temmuz
inda yaklaşık 230 bin adet konut satışı ile rekor kırdı. Bu talep ve luğu İstanbul genelindeki satış fiyatların da yaklaşık yüzde 30'luk bir art sebep oldu" şeklinde konuştu.

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Uygar Zaim

SATIŞ DEĞERİ DAHA ÇOK ARTTI

Kiralık konutlarda da satılıklara göre artışın daha az olduğunu söyleyen Zaim, "Bunun en önemli sebebi kira kontratlarındaki ilişkin genelde açıklanan enflasyon oranına bağlı olmasıdır. Bir diğer önemli sebep ise Covid-19 salgını olarak nitelendirilebilir" dedi.

Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Şile gibi ilçelerde kira fiyatlarında yaşanan artışların bu etkilere bağlı olduğundan bahseden Zaim, şöyle dedi: "Özellikle İstanbul'da eskiden yazlik ev stoku ile öne çıkan ilçelerdeki sezonluk kiralamalar yıllık kiralamalara döndü. Böylece yazlık bölgelerdeki nüfus kışın da salgın nedeniyle hareketliliğini korudu. 2019 yılı ile 2021 yılını kıyasladığımızda ise en yüksek kira artışlarının gelişme bölgelerinde yaşandığını görüyoruz. Arnavutköy, Başakşehir ve Sultangazi ilçeleri bu anlamda örnek olarak verilebilir."

Konutların geri dönüş sürelerine bakıldığında ise konut fiyatlarının en yüksek olduğu ilçelerde geri dönüş sürelerinin uzadığı görüldü. . Uzun amortisman süreleri öne çıkan ilçelerden Beykoz 35 yıl, Beşiktaş, Bakırköy ve Adalar'da 33 yıl, Sarıyer 30 yıl amortisman süresi oldu.

FİYATLAR GERİLER Mİ?

Yatırımcı da oturum için ev almak isteyende fiyatların düşmesini bekliyor. Ancak uzmanlara ve piyasa aktörlerine göre konut fiyatlarının önümüzdeki dönemde daha da yükselmesi bekleniyor. 

Önümüzdeki süreç içerisinde konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle ilgili devlerin yeni bir kampanya yapması bekleniyor. 

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Erhan Boysanoğlu

Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, inşaat sektörünün girdi maliyetlerinin artmasıyla konut fiyatlarının daha da yükseleceğini ifade ediyor. Yükselen maliyetler ve pandemi şartlarına göre konut üreticilerin üretim yapmaktan çekindiğini ifade eden Boysanoğlu, konut üretiminin azalması karşısında talebin artmasının fiyatları yükselteceğini düşünüyor.

MALİYETLER YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı açıklamaya göre; inşaat maliyet endeksi mart ayında son 2,5 yılın en fazla artış gösterdiği ay oldu. Endeks, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,97 yükseliş kaydetti.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı ve AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, dövizde yaşanan yükselişin inşaat maliyetlerini artırdığını ifade ediyor. 

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Ahmet Erkurtoğlu

Erkurtoğlu, "Önümüzdeki dönemlerde de pandeminin maalesef başka pandemilerle devam edeceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki ekonomik istikrarsızlıktan dolayı döviz sürekli artacak, konut talebinin artmasına rağmen konut arzı azalacak" diye konuştu.  

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, İstanbul'un en çok etkilendiği şehir olduğundan bahsederek, şu ifadeleri kullandı: 

 "Sektörümüzde 2018 yılından bu yana yüzde 100'e varan bir maliyet artışı yaşanıyor. 2020'deki artış yüzde 40. Biz bu artışı pandemi nedeniyle fiyatlara çok yansıtmadık. Fiyatlardaki artış yüzde 10 civarında gerçekleşti.''

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Tamer Özyurt

Çelikten üretilen 146 ürünün ihracatında yüzde 13 vergi iadesini kaldırmasıyla demir fiyatlarının artacağını söyleyen  Özyurt, "Bu yeni gelişme artışı daha da tetikleyebilir, konut fiyatlan tırmanışa geçebilir. Bu dönemde konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 ve sonrasında fahiş fiyatlarla karşılaşabilir" yorumunda bulundu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Diğer taraftan koronavirüsle değişine yaşam trendi, konutun değerini daha da artırdı. Yoğun iş hayatı nedeniyle evini adeta otel olarak kullanan İstanbullular için ev almak mecburi hale geldi. 

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

İhsan Çulhalık

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, artan taleple birlikte dövizdeki artışa paralel olarak yükselen maliyetlerin ve arsa fiyatlarının metrekare satış fiyatlarını yükselttiğini anlattı. Çulhalık, "Bugünden yarına baktığımızda artışın devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle içerisinde bulunduğumuz dönem, konut satın almak için en uygun dönem. Bir sonraki yıl bu rakamları göremeyebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Mega kentte konut fiyatları zirvede!

Abdülkadir Akkuş

BOSS4 Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, İstanbul'un her bir tarafında gerçekleşen kentsel dönüşüm projeleriyle İstanbul'da gayrimenkul yatırımının daha da katma değerli bir yatırım haline geldiğini anlattı. 

Akkuş, "Öte yandan sektörümüzde son yıllarda artan maliyetler ve arsa fiyatlarının da etkisi de metrekare fiyatlarına yansıyor. Dövizdeki yukarı yönlü hareketlilik, fiyatlar daha da alevlendiriyor. Fiyatlarındaki artış karşısında yabancı yatırımcıya daha da odaklanarak sektördeki canlılığı muhafaza edebiliriz" açıklamasında bulundu. 

İstanbul'da konut fiyatlarında son durum ne?

İstanbul'da konut fiyatları en çok hangi ilçede arttı?


Geri Dön