26 / 04 / 2024

Mehmet Acar: Emlak piyasası istikrarını kaybetti!

Mehmet Acar: Emlak piyasası istikrarını kaybetti!

Mehmet Acar, artan faiz oranları ve döviz kurlarının yükselmesi en çok emlak ve arsa satışlarını etkilediğini belirterek Konya'da üç yıldır canlı olan emlak piyasasının durgun olduğunu söyledi.



Artan faiz oranları ve döviz kurlarının yükselmesi en çok emlak ve arsa satışlarını etkilediğini belirten emlakçılar Konya'da üç yıldır canlı olan emlak piyasasının durgun olduğunu söyledi.  


Faiz oranlarındaki artış emlak piyasasını kötü vurdu. Vurgunda payını alan şehirlerin başında ise Konya emlak piyasası geliyor. Konyalı emlakçılar faiz oranlarında ki artış, dolardaki yükseliş ve borsadaki düşüşten dolayı emlak sektörünün durgunu belirttiler. 


"20 BİN TL FARK OLUŞTU" 

Faiz oranlarındaki artışın emlak sektörünü etkilediğini belirten Mehmet Acar, "Seçimden 20 gün önce 200 bin TVlik bir konut alacak olan vatandaş seçimden sonra aynı konutu almaya kalktığında 20 bin TL fark oluştu. Alımlar düştü. Aynısı arsa ve tarla satışlarında da geçerli. Sonuçta tarla ve arsa piyasası ranta bağlı bir piyasadır. İnsanın boğazından artarsa yatırıma parası öyle yönlenir. Bu sebeple de vatandaş baktı faizler artıyor, dolar yükseliyor, borsa düşüyor kendini pusuya attı emlak piyasası durgun" dedi. 


"KONYA EN ÇOK ETKİLENEN ŞEHİRLERDEN"  

Konya'nın bu durumdan en fazla etkilenen şehirlerden olduğunu belirten Konya emlakçıları, "Konya'da emlak piyasası çok canlıydı. Son üç yıldır genellikle arsa ve tarla satışı fazlaydı. Bunun sebebi de şuydu; Bu ülke de istikrarın ekonomin güçlü olduğu için insanlar yatırıma yöneliyordu. Fakat seçim sonucunda ki tablonun ülkede bir koalisyon hükümetinin çıkma nedeninden dolayı piyasalar otomatikman durdu. Kimse parasını yatırıma yönetmiyor. Herkes artık koalisyon hükümetine göre kendini ayarlıyor" şeklinde konuştular. 


"GEÇMİŞTEN DERSİMİZİ ALDIK"

Gidişattan memnun olmadıklarını dile getiren Mehmet Acar, "90'lı yıllarda sanayici, esnaf, tüccar ve bütün yatırımcılar işini koalisyona göre ayarladı. 3Q kişi çalıştıran esnaf 3i kişilik bir is yanmazdı. Çünkü koalisyonlardan sıkıntı olacağım bilirdi ve ayağını yorganına göre uzatırdı, Ama 2002'den sonra insanlar önünü öngördüğü için, tek başına bir hükümet oluğu için, istikrarı kısmen gördüğü için yatırıma yönetebiliyordu borçlanabiliyordu. 


Borçlandığı için bankadan aldığı teşvik kredileri ile avakta kalıyordu ama bu gün günü birlik faizlerin artması, dolann yükselmesi, borsanın düsmesi bunları gören insan hiçbir yatırım yapmaz. Bu koalisyonla çözülmez. Çünkü bunu geçmiş tecrübelerimizle gördük" diye konuşarak kaygılarını dile getirdiler. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön