25 / 04 / 2024

Mehmet Günal: Mortgage krizi çıkarsa bankalar sıkıntıya düşer!

Mehmet Günal: Mortgage krizi çıkarsa bankalar sıkıntıya düşer!

TBMM Genel Kurulu'nda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Eğer yakında Türk usulü bir mortgage krizi çıkarsa bankalar çok büyük sıkıntıya düşer." dedi.



TBMM Genel Kurulu'nda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.  


2. turda yer alan kurumların bütçeler üzerinde MHP Grubu adına konuşmalar yapıldı.


MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, vatandaşın tüketici kredisi borcunun 2,3 milyardan 300 milyarın üzerine çıktığını belirtti.


Kredi kartı borçlarının 4,3 milyar liradan 77 milyara çıktığını ifade eden Günal, "Eğer yakında Türk usulü bir mortgage krizi çıkarsa bankalar çok büyük sıkıntıya düşer. Konut kredileri patladığı zaman, konut sektörü patladığı zaman, bankaların elinde, şişirilmiş fiyatlarla ipotekten geri aldıkları konutlar kalacak. Bunun önlemini almak lazım. 'Olmaz' demeyin. Vatandaşın ödeme gücü düştüğü zaman neyle ödeyecek bunları?" dedi.


Sayıştayın denetimlerinden kaçılmamasını isteyen Günal, "Hep birlikte yapısal önlemleri alalım, kayıkçı kavgalarına bir son verin. Burada büyük sorumluluk iktidara düşer" ifadesini kullandı.


MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, hükümetin harcadığı paraların milletin olduğunu belirterek, bu nedenle fakirin, yetimin, öksüzün de hakkının bulunduğu bütçelerin kullanımının doğru ve amacına uygun yapılması gerektiğine dikkati çekti.


AK Parti Hükümeti'nin uyguladığı yanlış politikalarla milletin ve devletin uçuruma doğru itildiğini öne süren Erdem, "14 yılda yoksulluk artmıştır, milletimiz fakirleşmiştir, işsizlik baş edilmez hal almıştır. Yandaşlar ise rant elde etme beklentilerinin karşılığını almıştır almaya da devam etmekteler" dedi.


Erdem, şunları kaydetti:


"Her gün oluk oluk kan kaybediyoruz, her gün cami avlularından, bayrağa sarılı şehit naaşlarını kaldırıyoruz. Ülkemiz, yapılan vahim hataların karşılığını mermi, bomba, mayınlar ve düşmanlıklarla almaktadır. Dün atılan yanlış adımlar bugün bizlere ihanet olarak geri dönmektedir. İktidar partisi ne söylerse söylesin, hangi bahaneye sığınırsa sığınsın, Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en kötü günlerini yaşamaktadır. Milletimize korku imparatorluğu uygulanmaktadır.


İktidar partisi tarafından, kadının kıymetinin çok konuşulduğu lakin bilinmediği şu dönemde, mülteci kamplarından kaçarak fuhuş bataklığına saplanan Suriyeli kadınların dramı da hepimizi derinden etkilemektedir. Aile kurumunu tehdit altına alan ve çok eşliliğe neden olabilecek şekilde parayla evlilikler yapılmaktadır. Çocuk denilecek yaştaki Suriyeli çocuklar, sığınmacılar 3 ila 5 bin lira karşılığında satılmaktadır."


Erdem, Cumhurbaşkanlığı bütçesini eleştirdi.


-"Hedeflerin umut vaat etmiyor"


MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, 14 yıllık zaman zarfında AK Parti tarafından 13 bütçe yapıldığını, sonucun değişmediğini, sosyal ve ekonomik hedeflerin umut vaat etmediğini savundu.


"Bütçelerin inandırıcılığı ve samimiyeti rakamlarla, oranlarla, dibi görünmeyen sözlerle sağlanamayacaktır" diyen Büyükataman, şöyle devam etti:


"Burada asıl önem taşıyan, asıl öncelikli olan bütçenin arka planındaki siyasi iradenin tutum ve kapasitesidir. Bütçe, ciddiyeti yansıtmadıktan, vizyona sahip olmadıktan, sosyo-ekonomik meselelere neşter vurmadıktan sonra sıradanlığa mahkumdur. Hepsinden önemlisi bütçe, toplumsal gerçekleri kavramalı, insanımızın ihtiyaç ve beklentilerini cevaplandırmalıdır."


Bugüne kadar yapılan bütçelerde, sosyal ve ekonomik bir ufuk çizilemediğini, insanların yüzünü güldürecek derinlikli bir tedbir geliştirilemediğini öne süren Büyükataman, "Devlet çarkının dönmesi, ekonomik dişlilerin çalışması amacıyla hayati bir işlevi olan bütçenin, kaynakların dağılım ve bölüşümünde en zorda bulunan toplum kesimlerini gözetmediği de ortadadır" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön