29 / 03 / 2024

Mehmet Kavaklıoğlu: Kablo sektöründe ihracatı artıracak satış stratejileri geliştirilmeli!

Mehmet Kavaklıoğlu: Kablo sektöründe ihracatı artıracak satış stratejileri geliştirilmeli!

Kablo ve İletken Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kavaklıoğlu, ihracat artışı sağlayacak stratejiler geliştirilmesinin önemini vurguladı. Türkiye kablo sektöründe 2.2 milyar dolar ihracat yapılıyor...



Türkiye kablo sektörünün 2.2 milyar dolar ihracatı ile dünya kablo ticaretinden yüzde 3.2 pay aldığını bildiren Kablo ve İletken Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kavaklıoğlu, ihracat artışı sağlayacak stratejiler geliştirilmesinin önemini vurguladı. 


Kavaklıoğlu, ürün ve hizmet odaklı satış stratejileri üretilmesi gerektiğini ifade ederek, ürün çeşitlendirmesiyle ihracatta pazar farklılaştırılmasının sağlanabileceğini kaydetti. Kavaklıoğlu, kısıtlı bir ihracat ağma sahip olan sektörün potansiyelini yeterince kullanamadığına işaret etti. Kavaklıoğlu, iç pazarda kablo sektörünün üretim kapasitesinin yüksek ancak iç talebin az olduğunu belirtti. 


Sektörün iç pazardaki toplam büyüklüğünün 5 milyar doların biraz üzerinde olduğunu kaydeden Kablo ve İletken Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Kavaklıoğlu, sektörün 2023 yılında 8 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini aktardı. Emtia fiyatlarındaki değişmenin, ihracatın artış veya düşmesinde belirleyici rol oynadığım ifade eden Kavaklıoğlu, geçen yıl emtia fiyatlarındaki değişiklik nedeniyle miktar artışı kadar değer artışı olmadığının altım çizdi. 


Geçen yıl sektörün 2012 ile kıyaslanınca yüzde 4 ihracat artışı gerçekleştirdiğine işaret eden Kavaklıoğlu, "Miktar bazmda ise yüzde 7'nin biraz üzerinde ihracat artışı söz konusu" dedi. 

"İhracat pazarları genişlemeli" Bu yıl sektörün ihracat pazarları arasında başta Irak, İngiltere Türkmenistan, İsrail, Almanya'nın yer aldığım söyleyen Mehmet Kavaklıoğlu, "Maalesef ihracat pazarlarımız çok kısır. Sektörün acilen ihracat pazarlarım genişletmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kolektif çalışmaya kapalı firmaların fiyata dayalı satış stratejileriyle birlikte rekabet ederek kendilerini baltaladıklarını üeten Kavaklıoğlu, bunun yerine ürün ve hizmet odaklı satış stratejüeri üretümesi gerektiğini söyledi. Kavaklıoğlu, böylece ürün çeşitlendirmesi de yapılarak, ihracatta pazar farklılaştırılmasının sağlanabüeceğini ifade etti. Beş yü içinde ihracatta Amerika ve Afrika'nın ön plana çıkacağını öngören Kavaklıoğlu, "Afrika altyapı yatırımları açısından gelişimini tamamlamamış en büyük pazarlar arasında görülüyor" bügisini verdi. 

"İhracat artışı için uluslararası sertifikasyon sorunu çözülmeli" Türkiye'de hemen hemen her tür kablo üretüdiğinin bügisini veren Mehmet Kavaklıoğlu, Türkiye'de özellikle kablo sektörü yan sanayiinin oluştuğunu bildirdi. Kavaklıoğlu, Türkiye kablo sektörünün yeni teknoloji kullandığının altını çizerek, aynı zamanda sektör firmalarının hızlı hareket etme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Ulusal standart ve test belgelerinin yurtdışı pazarlarında kabul görmediğini vurgulayan Kavaklıoğlu, sektörün yurtdışına bu konuda ödediği bedelin 3 milyon doları bulduğunu ve yurtdışına sertifika bağımlılığının azaltılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Kavaklıoğlu, uluslararası sertifikasyon sorununun çözülmesinin önemini vurgulayarak, sektörün tüm ihtiyaçlarım karşılayan ve devlet tarafından desteklenecek, Yakın Doğu ve Avrasya'yı da kapsayacak tüm bölgeye hizmet verecek şekilde yapılanmış bir laboratuvar ve sertifikasyon kurumunun kurulması gerektiğini kaydetti. Firmaların da ürün geliştirme ve inovasyona kaynak ayırması gerektiğine işaret eden Kavaklıoğlu, "Kablo üretiminin teknik boyutuna ağırlık vererek, teknolojik gelişmelerle katma değeri yüksek özel ürünler yapümalı" dedi. 

Sektöre yeni standartların gireceğini ifade eden Mehmet Kavaklıoğlu, "Sadece kablo değil, diğer inşaat malzemeleri de yangına karşı güvenilir hale getirilecek. 

Bu standartlar üreticileri disipline edip çıtayı yükseltecek. Bu durum ihracat pazarlarında şanslarım daha da artıracak" dedi. İhracatın artırılması gerektiğinin altım çizen Kavaklıoğlu, bunun gerçek- ^ leşmesi için devlet ve sektör firmalarına bazı görevler düştüğünü dile getirdi. 


Kavaklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Merpen altı ürünler haksız rekabete, insan hayatma ve sektörün dünya pazarında imaj mm bozulmasına neden oluyor. Devletin piyasa gözetim ve denetimi konusunda hassas olması, haksız rekabeti önleme açısından çok önemli. Stratejik planlamaları olmayan firmalar, kurumsal yapı kurmalı ve stratejik planlamasını yapmalı. Ayrıca, firmalar arasında ortaklıklar, işbirlikleri, ortak kapasite kullanımları geliştirilmeli. Güçlü şirketler oluşturma ve atü yatırıma karşı sektörü yönlendirmek şart." "İthalatta bu yıl düşüş gerçekleşti" Geçen yıl 500 milyon dolar civarında ithalat gerçekleştiğini aktaran Mehmet Kavaklıoğlu, bu yılın nisan ayı verilerine göre, ithalat toplamının 167 milyon dolar olduğunu bildirdi. Kavaklıoğlu, Türkiye kablo sektörünü ihracatçı bir sektör olarak değerlendirerek, ana grup ürünlerinde önemli bir ithalat sözkonusu olmadığım cüle getirdi. Ancak, kablo sektörüne sağlayıcılık yapan bakır ve alüminyum tel üreticüerinin hammaddelerinin büyük bir bölümünü ithal ettiklerini üeten Kavaklıoğlu, ayrıca petrokimya bazlı hammaddelerin büyük bir çoğunluğunun da ithal edüdiğinin bügisini verdi. 


Dünya Kablo Sanayii


Geri Dön