19 / 03 / 2024

Mehmet Okay: Yurtdışı projelerde gaza basacağız!

Mehmet Okay: Yurtdışı projelerde gaza basacağız!

Rusya, ABD, İngiltere ve Türkiye'de 3,2 milyar dolarlık iş yürüten Ant Yapı, yurtdışına odaklandı. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, "Yurtdışında gaza basıp yurtiçindeki projelerimizi tamamlayacağız" diye konuştu.



Dünyanın en büyük 200 müteahhidi listesinde yer alan Ant Yapı, yurtdışında ağırlıklı olarak Rusya'da iş yapıyor. Şirket, bu ülkede 19.90'lı yıllardan bu yana, konuttan rezidansa, kültür merkezinden spor merkezine kadar 98 projede, 10 milyon metrekarelik inşaatta, 7-8 milyar dolarlık projeye imza attı. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen'in haberine göre, Türkiye'deki işlerinin yatırım büyüklüğü 200 milyon dolar olan şirketim yurtdışındaki işlerinin büyüklüğü ise 3 milyar doları buluyor. Yani şirket yurtiçi ve yurtdışında toplam 3,2 milyar dolarlık proje yürütüyor. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay ile şirketi ve projelerini konuştuk:

1- Ant Yapı olarak hangi ülkede ne kadarlık iş yapıyorsunuz?

Rusya'da 25 şantiyede 2,3 milyar dolarlık iş yapıyoruz. 309 milyon dolarlık yap-sat taahhüt işimiz var, geri kalanı ise taahhüt işi. Rus yatırımcıların İngiltere'deki işlerini aldık ve üçünü bitirdik. Bu projelerdeki mermer gibi ürünlerin birçoğunu Türkiye'den ihraç ettik, ingilizlerden de iki proje aldık. ABD'de New York Manhattan'da rezidans, Miami'de üç rezidans kulesi taahhüt işi aldık. Londra'da Rus ortağımızla bir arsa aldık, orada konut projesi geliştireceğiz. Türkiye'de Antvvell Sağlık Merkezi yapıyoruz. Galataport'un taahhüt işlerini yapacağız. Aspat koyunda otel, AVM, konuttan oluşan Bodrum projemizin lansmanını bahar aylarında yapacağız. Port Alaçatı'yla benzer bir proje olacak. Türkiye'deki işlerimizin yatırım büyüklüğü 200 milyon dolar. ABD'de 500 milyon dolarlık, İngiltere'de 200 milyon dolarlık proje yapıyoruz. Rusya'daki projelerimizi de ekleyince toplamda 3.2 milyar dolarlık işimiz devam ediyor.

2- Önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

Hepimizin bildiği gibi yurtiçinde daralma söz konusu. Bu süreçte yurtdışı işlerimizde biraz daha gaza basıp yurtiçinde Antvvell ve Anthaven projelerimize devam edeceğiz. Rusya'da 30 yeni projeye teklif verdik. Rusya'da bir projenin alınması en az altı ay sürüyor. Rusya'da 13 bin kişi istihdam ediyoruz ve onları koruyabilmek için yeni projeler alıyoruz. Taahhütte Rusya'da en büyük şirket biziz. Rusya genelinde Perm, Vilapostok, St Petersburg ve Moskova'da işler yapıyoruz.

3- İç pazarda yeni projeler olacak mı?

İçinde bulunduğumuz dönemde var olan işgücü kapasitemizi azaltmadan yola devam etmeyi planlıyoruz. Beylerbeyi ve Libadiye'de arsalarımız var ve onları ilerleyen dönemde değerlendireceğiz. Antvvell'in ilk projesini oturttuktan sonra onu zincir haline getirebiliriz. İç pazarda iş GYO'ya yaptığımız gibi yüklenici firma olarak başkalarına konut üretimi yapabiliriz. Antvvell, ileri yaşı hedefleyen bir sağlık rezidansı. içinde Acıbadem ile anlaşmalı bir sağlık birimi var. 150 üniteden oluşuyor ve Haziran 2019'da açılacak. Yarısı satılacak, yarısını ise kendimiz işleteceğiz. Avrupa ve ABD'de gelişmiş bir sistem. Bu konsept bir düşkünler evi değil, 65 yaş üstünün sağlıklı yaş almasını hedefleyen bir konsept. Önümüzdeki dönemde bunu İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ve İzmir,  Ankara  gibi büyükşehirlerde zincir haline getirebiliriz. Anthaven Bodrum projemizde 160 konutluk ilk etap ticari alan ve otelden oluşuyor. Toplamda 600 konutun olacağı projenin ilk etabı 2020'de teslim edilecek. 300 milyon Euro yatırım yapılacak olan projemiz yedi yılda bitecek.

4- Yurtdışındaki ana pazarınız Rusya'da neler yapıyorsunuz?

Rusya'da konuttan rezidansa, kültür merkezin den spor merkezine kadar, 1990'lı yıllardan bu yana 98 projede 10 milyon  metrekare. 7-8 milyar dolarlık üretim yaptık. Uçak krizinin olduğu dönemde toplam 30 firmaya izin vermişlerdi ve onlardan üçü bize aitti. Yeni proje vermeseler bile eski projelerimizi bitirmemize izin verdiler. Moskova City'de sekiz kule yaptık. Bu merkezde toplam 20 kule olacak. Şimdi 108 katlı en yüksek kulenin ihalesine katılacağız. Rusya'da 30 yeni proje için teklif verdik, onların sonuçlanmasını bekliyoruz.

5- Havalimanı işiniz de vardı. O proje ne aşamada?

Domodedovo Uluslararası Havalimanı, Moskova'nın 40 kilometre uzağındaki ilk özel havalimanı. Şu anda 32 milyon yolcu kapasiteli, yeni yapılacak terminallerle 2022'de 45 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. 10 yıllık dönemde üçüncü terminalin yapılmasıyla 70 milyon yolcuya ulaşılacak. Üçüncü terminalin ihalesi henüz yapılmadı. 700 milyon dolarlık ikinci terminal ve 120 milyon dolarlık terminal içi köprünün inşaatı sürüyor, ikinci terminalin yüzde 98'ini tamamladık ve nisan ayında teslim edeceğiz. Burada kullandığımız elektromekanik malzemelerin yüzde 80'ini Türkiye'den getirdik. Bu proje Ant Yapı'nın ilk havalimanı projesiydi. Bundan sonra havalimanı ihalelerinde şirketimize referans olacak. Yeni aldığımız bir diğer işimiz de Moskova City'nin yanındaki Capital Tovvers. Bu proje 350 milyon dolarlık bir iş ve Haziran 2021 'de tamamlanacak.

6- Rusya ile Türkiye arasındaki sorunlar sizce tamamıyla aşıldı mı?

Rusya'daki sorunlar yüzde 100 aşıldı gibi gözüküyor. Vize serbestisinin de gelmesini bekliyoruz. Ülkelerde siyasi krizler nedeniyle ortaya çıkan sorunlarla ilgili sigorta sistemleri var, onların devreye girmesi lazım. Biz de Ant Yapı olarak bu sigortaları yapmayı düşünüyoruz. Türkiye'de de tamamlama sigortası var. Dünyanın ilk 100 müteahhidi arasındayız ama ABD'ye bizi ABD'li bir müteahhitle ortaklık yaparak aldılar, iyi olmam yetmiyor, güven için bu sigorta sistemleri gerekli.

"Bvlgari ve Mandarine otel yapıyoruz"

"Ant Yapı'nın Moskova'da yapımını üstlendiği projelerden biri olan Altınada projesi Kremlin manzaralı ve içinde Mandarin Otel olan bir proje. 1700 yılından kalan bir binanın restorasyonu ve dört yeni blok yapımını içeren proje 109 bin metrekare alanda yükseliyor. 200 milyon dolar yatırım yapılacak olan projenin  metrekare satış fiyatı 40 bin dolar olacak. Rus Kapital Group için yapılan projede, 220 rezidans dairesi ve 220 odalı otel bulunuyor. Yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Kızıl Meydan'a yakın bir konumda da Bvlgari Hotel'i yapıyoruz. Eski bir binanın restorasyonu ve ek binayı içeren projede 65 oda,

11 rezidans, iki town house, bir grand house bulunuyor. 115 milyon Euro'luk yatırım yapılacak olan proje üç yılda tamamlanacak."


Geri Dön