26 / 04 / 2024

Melen Barajı'nın havzasında kalan köyler boşaltılıyor!

Melen Barajı'nın havzasında kalan köyler boşaltılıyor!

GAP projesinden sonra en büyük su hamlesi olarak inşa edilen Melen su sistemi, İstanbul'un su ihtiyacını kalıcı olarak gidermeyi amaçlıyor. Melen Barajı'nın havzasında kalan köyler boşaltılıyor...



Melen Barajı'nın havzasında kalan köyler boşaltılıyor. 93 Harbi'nden göçen köylülere yine göç yolu gözüktü.


İstanbul'a su getirmek amacıyla inşa edilen Melen Barajı'nın yapım çalışmaları sürüyor. GAP projesinden sonra en büyük su hamlesi olarak inşa edilen Melen su sistemi, İstanbul'un su ihtiyacını kalıcı olarak gidermeyi amaçlıyor. Sakarya'nın Karasu ilçesinde yapılacak Melen Barajı'nın su havzasında yer alan Ortaköy Belde merkezinin tamamı ve 5 köy sular altında kalacak. Nüfusu 93 Harbi'nde kaçan göçmenlerden oluşan Ortaköy'de yine bir göç hazırlığı daha yapılıyor. DSİ tarafından yürütülen proje kapsamında arsa ve evlerin kamulaştırma bedelleri iki yıl önce tespit edildi. Toplam 7 bin kişinin tahliye edileceği projenin kazı ve inşaat çalışmaları sürerken, köylerde de evlerin boşaltılmasına başlandı. Mezarlar da taşınıyor. Ancak vatandaşlar yeni yerleşim yeri sorunlarının çözülememiş olmasından şikayetçi. Belde sakinleri o bölgeden gösterilecek bir yere inşa edilecek konutlara yerleşmeyi istiyor. Bu konuda kendilerine söz verilmesine rağmen bürokratik engellerin aşılamadığı belirtiliyor. Baraj Derneği kurucularından Halil Kuş, "Evlerin boşaltılması için tebligatlar gönderiliyor, ancak yeni yerleşim alanımızla ilgili herhangi bir yer gösterilmedi" dedi. Bölgede ev ve tarla almak isteyenlerin sayısı artınca, fiyatlar da bir anda birkaç kat arttı. Su altında kalan köylerden birinde ATV'nin sevilen dizisi "Kaçak"ın başrol oyuncusu Gürkan Uygun'un da evi var. 


"BU BÖLGEDE BİR YER İSTİYORUZ"

Evleri ve tarlaları Melen içme Suyu Barajı havzasında kalan yaklaşık 7 bin kişi, dernek kurdu. Köylüler, yeni yerleşim yeri olarak aynı bölgede yer gösterilmesini istedi.



Zeynel Yaman/Sabah Gazetesi 


Geri Dön