19 / 04 / 2024

Menderes Türel: Konyaaltı Sahili Projesi’ni biz yapacağız!

Menderes Türel: Konyaaltı Sahili Projesi’ni biz yapacağız!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Nisan ayı meclis toplantısında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesiyle ilgili bilgi verdi. İşte Türel'in o açıklamaları...




Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Nisan ayı meclis toplantısında kabul edilen 2016 yılı faaliyet raporu ile ilgili bilgi verdi, muhalefetin eleştirilerini yanıtladı.  2016 bütçesinin tam bir başarı öyküsü olduğunu belirten Türel, hem yatırım, hem proje hem de bütçe disiplini açısından önceki dönemle mukayese kabul edilemeyecek kadar önemli farklılıkların ve gelişmelerin olduğu bir faaliyet raporu olduğunu söyledi. 2016 yılı bütçesinin yüzde 92’lik bir gerçekleşme ile tamamlandığını kaydeden Türel şu bilgileri verdi: “2016 yılı bütçemiz 1 milyar 460 milyon gider bütçesi olarak öngörülmüştür. Yüzde 92’lik bir gerçekleşme ile tamamlanmıştır. Bunları kesin hesapta önümüzdeki ayda görüşeceğiz. 2016 yılı bütçemizin gider bütçemizin 1 milyar 342 milyon lira, gelir bütçemizin 1 milyar 95 milyon olarak gerçekleşmesi fevkalade önemli.  Gelir bütçemizin de yüzde 90’a yakın tamamlanması bizim taslak bütçelerimizi ne kadar gerçekçi yaptığımızı ortaya koyuyor. Çünkü bizden önceki dönemlerde bu gerçekleşme oranının yüzde 65’ler civarında olduğunu hatırlarsak, taslak bütçelerin tamamen kağıt üstünde bütçeler olduğu görülür. Göreve geldiğimizde, her bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 90’lar civarında olacak demiştim. Hatta geçen seneki bütçemizin gerçekleşmesi yüzde 128’di yanlış hatırlamıyorsam, taslağın da üzerinde bir gerçekleşme ile tamamlanmıştı.”

202 MİLYON DA BORÇ ÖDEDİK

Bir taraftan gerçekçi bütçeler yapıp, ciddi şekilde yatırımlar yaparken diğer taraftan da borç ödediklerini anlatan Başkan Türel,  “2016 senesinde 201 milyon 959 bin TL 202 milyon TL borç ödemişiz. Tüm bu yatırımları yapıyorken bu da fevkalade önemli.  Ayrıca yatırım bütçemizin genel bütçe içindeki oranı da çok önem arz ediyor. Yatırım bütçemizin genel bütçe içindeki payı mukayese edilemeyecek kadar artıyor. Raporumuz incelendiğinde görülüyor ki geçtiğimiz sene 546 milyon 546 bin TL bir yatırım yüzde 41’lik oranda gerçekleşmiş. Aslında 2017 yılına devreden bu yatırımlara ait borcu da bu yatırım miktarına içerisine koyduğumuzda aşağı yukarı 733 milyon 333 bin liralık bir yatırımı 2016 senesinde gerçekleştirmişiz. Bu da oran itibari ile bütçemizin yarısına yani yüzde 50’sine tekamül etmektedir. Gerçekten iftihar vesilesi rakamlardır” diye konuştu.

NEREDEN NEREYE

Önceki dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı bütçesi içinde toplam yatırım miktarının 55 milyon lira olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “O günkü gerçekleşen bütçe 424 milyon liradır. Bütçenin içindeki yatırım toplam 55 milyon iken, bütçeye oranı yüzde 13’tür. 2013’te yüzde 13 olan yatırımın bütçe içindeki payı, 2016’da yüzde 50’ye çıkmıştır. 55 milyon lira olan yatırım miktarı 733 milyon liraya yükselmiştir. Yok canım bu kadar da olur mu denilebilir ama rakamlar yalan söylemez, gerçek budur” dedi. 

Türel, kapıdaki güvenlik görevlisinden, temizlik işçilerine, bürokratlardan, memur, işçi ve taşeronlara kadar tüm belediye personeline gayretleri için teşekkür etti. 


FAİZ ÖDEMELERİ DÜŞTÜ

2016 yılında bütçeyle ilgili faiz oranlarının son derece düştüğüne de dikkat çeken Türel, şunları anlattı: “ Çünkü Antalya’da Büyükşehir Belediyesi aşağı yukarı iç borç ve dış borç faiz giderleri itibariyle 24 -25 milyon liralık bir faiz ödemiştir. Tabi bunların büyük bir bölümü bizden önceki dönemlerden de intikal eden borçların faizi. Burada dikkat çekmek istediğim husus şudur. 2013 senesinde bütçe içerisinde faiz ödeme oranı 4.80 iken bu rakam 2016’da 1.79’a düşmüştür. Borç ödeyen bir belediye olarak tabi birlikte faiz rakamlarının oransal olarak düşmesi kaçınılmazdır. Bu da dikkate değer bir husustur. Tabi ihalelerimizle de birçok husus önerildi. Teşekkür ediyoruz. Park Bahçe ihalemiz 2013 yılında 22 milyon lira ile bütçenin aşağı yukarı yüzde 5’ine tekamül ediyorken, 2016’da merkez ve 19 ilçede bu konuda 2596 personel ile 129 milyon lira civarında hizmet alımı gerçekleştirilmesi ayrıca bir dikkate değer husustur.”

TAMAMLANAN YATIRIMLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2016 yılında birçok önemli projeyi tamamladıklarını belirterek, tamamlanan yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Tünektepe Teleferik, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, Antalyaspor Atilla V. Konuk tesisleri hızlı bir şekilde tamamlandı ve hizmete açıldı. Bunların yanı sıra Tonguç Caddesi Tünel Geçişli Köprülü Kavşağımız, Altınova  Yol İkmal İnşaatı, Serik Kız Deresi yol yapımı, EXPO 2016’da Antalya Sergi Alanı ve EXPO ile Kundu arasındaki bağlantı yolu, Akseki-Otobüs Terminal inşaatı, Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki yaya üst geçidi ve diğer üst geçitlerimiz ve Kumluca Finike ilçemizin ortak kullanacağı mezbaha, Gazipaşa Elmalı Mezbahaları, Muhtar Evleri  tamamlanan yatırımlardır.”  

DEVAM EDEN YATIRIMLAR

Başkan Türel yapımı ve ihale süreci devam eden projelerini ise şöyle sıraladı: “Alanya Toptancı Hali, Manavgat Türkbeleni, Kızıllı Katı Atık ve Entegre Tesisi. Burada Alanya’da Türkler’de yapacağımız katı atık çevrim tesisinin seçimlerden sonra temelini atacağımıza da değinmeden geçmeyeyim. Yine Bosna Hersek’te bir yurt yapımı ile Antalya Camii İslam Eserleri Müzesi’nin ihale süreci tamamlanmıştır. Doğu Garajı Kültür Merkezi inşaatımız, Nekropol inşaatımız devam ediyor. Düden Kavşağı Sakarya Kavşağı tünel geçiş projesini de yaz sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz. Finike Toptancı Hal kompleksimizi sezona yetiştirmeye çalışıyoruz. Hobi bahçelerimizin bu sene bitirilmesi planlanmakta. Şarampol Caddesi Kentsel Tasarım projemiz hızla devam ediyor, o da bu sene tamamlanacak. Alanya Uğrak’taki Kadınlar Plajımızın yüzde 80’i tamamlandı. Sezona inşallah yetiştireceğiz.  Kepez Varsak Yaşlı Bakım Evi’nin inşaatı bitti. Demre mezbahasının yüzde 30’unu tamamladık. Finike’de Çocuk Gençlik Evimizi tamamlıyoruz. Gündoğmuş’ta da bir kültür merkezi inşaatımız devam etmekte. “


KONYAALTI’NI BİZ YAPACAĞIZ

Konyaaltı Sahili Projesi’ni iki ihalede de talip çıkmadığı için belediye olarak yapmaya karar verdiklerini söyleyen Türel, “Uygulama projesi devam ediyor. Bunu çok hızlı hazırlıyoruz bitmek. Haziran-Temmuz ayında da tamamlayarak, yaz aylarında ihalesini gerçekleştirip, turizm sezonu ardından inşaata başlayacağız. 2018 senesine kadar sahil düzenlemesini en azından tamamlamak gibi bir hedefimiz var” dedi. 

TURİZME KATRİLYONLUK YATIRIM

Turizmle ilgimi tanıtım faaliyetlerinin yurt içinde ve dışında takdirle karşılandığını söyleyen Başkan Türel, “Bu faaliyetlerimizin çok büyük bir geri dönüş sağladığını Antalya'mıza bizzat alman turist endüstrisinin en önemli isimleri ifade ettiler Sayın Bakanımızın huzurunda. Tünektepe’den, Konyaaltı Sahili’ne, Kruvaziyer Liman’dan Boğaçayı’na kadar bu milyar dolarlık projelerin hepsi turizme hizmet edecek. Katrilyonluk projelerle turizme hizmet eden kaç şehir vardır bilemiyorum” diye konuştu.

BOÇAĞAYI’NA STARTI VERDİK

Boğaçayı Projesi’nde altyapı çalışmalarının başladığını kaydeden Türel, “Çarşamba günü sahada da bir inceleme yapacağız. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Boğaçayı projemize de bugün itibariyle artık start verdik diyebiliriz. Kamu izinleri ile ilgili yat limanı ile ilgili bakanlıklar nezdindeki girişimlerimiz devam ediyor. Onların onayları gerekiyor ama bu alt yapı çalışmalarımızı yürütmemize engel değil. Çünkü artık alt yapı çalışmaları ile ilgili de mutabakat sağlandı. DSİ ile bizim de iş makineleri takviyelerimizle Boğaçayı altyapı çalışmaları, proje kapsamında başlamıştır. İnşallah uğurlu kademli olur memleketimize. Bunu da hızlı bir şekilde inşallah sonuçlandıracağız” ifadelerini kullandı.



Antalya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön