28 / 03 / 2024

Meralara sanayi tesisi yapılamayacak!

Meralara sanayi tesisi yapılamayacak!

Zeytinliklerin ardından meralara sanayi tesisi yapılmasına imkan tanıyan madde 'Üretim Reform Paketi'nden çıkarıldı..



Zeytinliklerin ardından, 'Üretim Reform Paketi'nin meralara sanayi tesisi yapılmasının önünü açan 36. maddesi de tasarıdan çıktı. Madde, TBMM Genel Kurul görüşmeleri sırasında AK Parti, CHP ve HDP'nin ayrı ayrı verdikleri önergeler neticesinde çıkarıldı.


Daha önce de kamuoyunda tartışmalara neden olan ve zeytinliklere sanayi ile maden tesisleri yapılmasının önünü açan 2. madde yeniden görüşülmek üzere Sanayi Komisyonu'na geri çekilmiş, ardından tüm partilerin mutabakatı ile tasarıdan çıkarılmıştı.


Tanrıkulu: Hükümet geri adım attı


DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulunan MHP  İzmir  Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Hükümet kamuoyu baskısına dayanamadı ve geri adım attı. Zeytinliklerden sonra meralarla birlikte iki mahsurlu konu tasarıdan çıkarılmış oldu." dedi.


Söz konusu madde mera kanununda gedik açmaya yönelikti diyen Tanrıkulu, "Mera vasfını kaybetmiş alanlara bakanlık izni ve ot parası ödemek şartıyla sanayi tesisi yapmak mümkün. Ancak bu düzenleme ile kapsam genişletilerek şehir içinde kalmış sanayi tesislerinin meralara taşınması, buralara endüstri bölgesi, OSB ve serbest bölgeler kurulması öngörülüyordu." diye konuştu.


Tarım ve mera alanlarının hızla daraldığına dikkat çeken Tanrıkulu, "2006-2012 yılları arasında 1,2 milyon hektar tarım arazisi turistik amaçlı kiraya verildi. 2011'de yayınlanan kararnameyle köy yerleşik alanlarında toprak koruma kanunu uygulanmaz denildi ve buralardaki mera alanları 29 yıllığına geçici olarak yerleşime açıldı. En kapsamlı değişiklik ise 2014 yılında yapıldı ve meraların kentsel dönüşüm kapsamında imara açılmasına imkan tanındı." dedi.


Zonguldak da eklendi


Trabzon kıyılarına sağlık ve sanayi tesisi yapılmasına izin veren maddenin Genel Kurul'da kabul edilmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, "Maddeye son anda Zonguldak da eklendi ve bu haliyle geçti. Mevcut kanun kıyılara spor tesisi yapılmasına imkan tanıyordu. Şimdi özellikle Trabzon'un Arsin ilçesinde kıyı doldurularak endüstri bölgesi ve sağlık tesisi yapılması planlanıyor." ifadelerini kullandı.



Dünya


Geri Dön