25 / 04 / 2024

Merhun ne demektir?

Merhun ne demektir?

Rehin ile ilgili bir kavram olan merhun ne demektir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Merhun ne demektir?

Merhun ne demektir, tanımı; Merhun, rehnedilen mal anlamına geliyor. Bu noktada hangi mallar rehnedilebilir, rehin hakkı nedir konularını açıklamak faydalı olacaktır.


Rehin hakkı, bir borca karşılık bir malın teminat olarak gösterilmesidir. Başka bir ifadeyle; bir borcun ödenmemesi halinde alacaklıya rehin konusu olan şeyi, icra kanalıyla sattırıp, satış bedeli üzerinden alacağını almak hakkı veren sınırlı bir ayni haktır.


Gayrimenkul rehininin ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedi olmak üzere üç türü vardır.


- İpotek; Temin edilen bir kredi veya doğması muhtemel bir borca güvence olarak bir gayrimenkul gösterilmesi halinde borç miktarı kadar alacağın, varsa faizi ile beraber taşınmasın tapu kütüğünün ilgili sütununa tescili işlemidir.


- İpotekli borç senedi; Şahsi bir alacak için resmi senede dayalı olarak tapu siciline tescil ile kurulan ve kıymetli evrak olarak tedavül kabiliyeti olan gayrimenkul rehin senedidir.


- İrat senedi; Şahsi nitelikte olmayan bir alacak için karşılık gösterilen gayrimenkulle sınırlı sorumlu olmak kaydıyla resmi senetle ve tapu senedine tescil ile sadece zirai gayrimenkuller, evler ve üzerine bina inşa edilecek arsalar üzerinde kurulan bir gayrimenkul rehin senedidir.


Merhun ne demektir, kısaca; rehnedilen maldır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön