26 / 04 / 2024

Merkez Bankası faizi düşürdü, gözler bankalarda!

Merkez Bankası faizi düşürdü, gözler bankalarda!

Merkez Bankası'nın faizlerde 175 baz puanlık indirime gitmesine rağmen faiz oranları yüzde 1'in üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bankacılar indirimlerin tüketiciye yansıması için fonlama maliyetinin düşmesi gerektiğine dikkat çekiyor.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılbaşından bu yana faizlerde 175 baz puan indirime gitmesinin ardından gözler bankalara çevrildi. Merkez'in faiz indirimi, tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerindeki azalma oranında yansıyor.  175 baz puanlık indirime karşın mevduat faizlerindeki azalış miktarının ise 70 baz puanla sınırlı kaldığı görülüyor. Merkez Bankası'nın uzun bir aradan sonra üst üste 4 ay faiz koridoru üst bandını yüzde 10,75'ten yüzde 9'a çekmesi, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de yüzde 9'dan yüzde 8.1 sınırına gelmesini sağladı. 


İndirimler fırsat

Tüketiciler, Merkez'in seri indirimlerini, kredi faiz oranlarında da benzer düşüşlerin gerçekleşebileceği beklentisiyle fırsat olarak görüyor. Piyasalarda da bankaların kredi faizlerini üretim ve reel sektöre yansıyacak şekilde indirmesi bekleniyor. Merkez'in indirim yaptığı mart ayında faiz oranları, ihtiyaç kredisinde yüzde 18.1, taşıt kredisinde yüzde 16.4 ve konut kredisinde yüzde 14,45 seviyesinde bulunuyordu.  Haziran sonunda oranlar ihtiyaç kredisinde yüzde 17,25'e, taşıt kredisinde yüzde 15,43'e ve konut kredisinde yüzde 13,85'e geriledi. Kredi faiz oranlarında geri çekilme yaşansa da aylık faiz oranlarının yüzde 1'in üzerinde olduğu görülüyor. 


Mevduattaki rekabet engelliyor 

Özark, "Merkez  tarafından yapılan 175 baz puanlık indirimin etkisi, 70 baz puan olarak sınırlı kalmıştır. Yurt dışı kredilerin bankalara maliyetinin yüksek olması ve tasarrufun düşük olduğu ülkemizde mevduattaki rekabet, mevduat faizlerinin aynı hızda düşmesini engelliyor" dedi.


Fonlama maliyeti azalmalı 

DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark konut kredilerinde aylık faiz oranının, gelen indirimlerle yüzde1.13'ten yüzde 1.08 seviyesine kadar düştüğünü kaydetti. Özark, bu durumun yine mevduat ile "X-Curr Swap" faizleriyle alakalı olduğunu belirterek, "Bankalar fonlama maliyetlerinin azaldığı ölçüde faiz indirimi yapabiliyor" dedi. 


Akşam 



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yılbaşından  bu yana faizlerde 175 baz puan indirime gitmesinin ardından gözler bankalara çevrildi. Aynı dönem de sektördeki bankaların mevduat faizlerindeki azalışın 70 baz puanla sınırlı kaldığına işaret eden DenizBank Perakende Bankacılık Grubu  Genel Müdür yardımcısı Oğuzhan Özark, ''Küresel Konjonktürün gelişmekte olan piyasaları desteklememesi, yurt dışı kredilerin bankalara maliyetinin yüksek olması, TL mevduattaki rekabet faizlerinin aynı hızda düşmesini engelliyor'' dedi.



Karar 



Geri Dön