24 / 04 / 2024

Merkez Bankası konut fiyatlarını düşürecek planı açıkladı

Merkez Bankası konut fiyatlarını düşürecek planı açıkladı

Merkez Bankası konut fiyatlarında ne zaman düşüş olacağına ilişkin bir rapor yayınladı. Kamuoyuna açıklanan Finansal İstikrar Raporu'nda, aşırı artan konut fiyatlarının hangi şarta bağlı olarak ne zaman düşeceğine ilişkin beklentiye yer verildi.



Konut fiyatlarındaki arz talep dengesinin bozulması, artan inşaat maliyetleri nedeniyle yeterli konut üretilememesi  piyasada konuta erişimi neredeyse imkansız hale getirdi. Yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bir önceki yılı aynı dönemine göre yüzde 22,5 azaldı. 

Hükümetin konut fiyatlarını, kira fiyatlarını yakından izlediği açıklanmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut piyasasında durağanlaşan gündemin hareketlenmesi adına konut finansman projesinin hayata geçirildiğini duyurdu. 

Buna göre 10 yıl vadeli 0,99 faizle ilk defa ev alacaklara 2 milyon liraya kadar konut kredisi veileceği bildirildi.

Konut piyasasının aktörleriyle peş peşe toplantılar yapan hükümet maliyetleri düşürmek için neler yapılabilecğini masaya yatırdı. Hükümetin elindeki en önemli kozlardan biri kuşkusuz TOKİ. 

TOKİ'nin hazine arazilerinin kamulaştırılması yoluyla inşa edeceği konut projeleriyle orta ve alt gelir grubunun konuta erişmesinin önünün açılması hedefleniyor.

TCMB, yükselen konut fiyatlarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, rakamların 2022 yılı ilk iki ayında geriledikten sonra mart ayında tekrar hareketlendiğine dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön