24 / 04 / 2024

Merkez Bankası yüksek dolara karşı son adımını attı! Şok dalgayı açıkladı

Merkez Bankası yüksek dolara karşı son adımını attı! Şok dalgayı açıkladı

Dünyada artan enflasyon baskısına karşı faiz artırma yoluna giden ve bu yöndeki kararlılıklarını ısrarla vurgulan ABD ve AB Merkez Bankalarının aksine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, güçlü dolara karşı faizleri sabit tutmaya karar verdi. Karara ilişkin açıklamasında şok dalgaya işaret etti.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı kamuoyunun da beklentisine paralel olarak politika faizine dokunmayarak yüzde 14'de sabit tuttu. FED'in 0,75 baz puanlık fazi artırımı sonrasında Avrupa Merkez Bankası (ECB), gittikçe yükselen enflasyonu frenlemek için para politikasında yeni bir döneme hazırlanıyor.

ECB temmuz başında net varlık alımlarının fiilen sona erdirecek ve 21 Temmuz'daki toplantıda 25 baz puanlık bir artış, eylül toplantısında yine 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha ilan edeceğinin sinyalini verdi.

ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının aksine TCMB, politika faizini en son geçtiğimiz yılın mart ayında 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkarmıştı. Banka o tarihten sonra faizleri kademeli olarak düşürerek yüzde 14'e kadar geri çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuçtur" tezini destekleyen banka faiz kararını sabit tutmaktaki gerekçesini tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam etmesi şeklinde açıklamıştı.

Banka faizde sabit kalmakla ilgili verdiği son kararla ilgili şu açıklamayı yaptı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön