29 / 03 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,50'den 9'a çekmesini son derece olumlu karşıladıklarını bildirdi.




İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,50'den 9'a çekmesini son derece olumlu karşıladıklarını bildirdi.


Demirtaş, yaptığı açıklamada, faizlerin gelişmiş ülkeler seviyesine inmesini her zaman talep ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Kredi faiz oranlarının daha da aşağı çekilebilmesi için Merkez Bankasının yaptığı her faiz indirimi büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz indirimin ardından da 'Faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyoruz' demiştik. Nitekim, Merkez Bankası da bu çağrımıza olumlu yanıt verdi. Yeni hükümetimiz, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da indirime verdikleri destek için teşekkür ediyoruz." dedi. 


Demirtaş, söz konusu düşüş kararının ekonomik olarak olumlu sinyaller verdiğini, iş gücü ve hizmet enflasyonun artışında temkinli olunması gerektiğini belirtti.


Faizlerin aşağı çekilmesinin ancak enflasyon oranları kalıcı bir şekilde aşağı çekildiğinde daha fazla anlam kazanacağına işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti:


"Faiz indirimlerinin devamını ama bunun yanında mali disiplinin de korunmasını ümit ediyor ve bekliyoruz. Tabii önemli bir diğer beklentimiz de Merkez Bankasının faizde yaptığı bu indirimin kredi faizlerine de yansıması. Hükümetimizin art arda açıkladığı paketler ile ülkemizde yeni bir yatırım seferberliğine başlanması hedefleniyor. Hükümetimiz destek veriyor, reel sektör heyecanlı. Bu zincire bankalar da katılarak kredi faizlerini indirilmeli. Bu indirim, hükümetin açıkladığı üretim ve yatırım reform paketlerine de önemli bir destek niteliği taşıyacak ve yatırım iklimini daha da güçlendirecektir."



AA


Bu haber Yeni Birlik Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




'‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) X Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranım yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranım yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi. TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkam Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. PPK, marjinal fonlama oranım (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranım (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu.


Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oram yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oram yüzde ll'den yüzde 10,50ye indirildi.


"PARA POLİTİKASI KARARLARI ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNE BAĞLI OLACAK"


Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alman makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.


Duyuruda, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği belirtildi.


Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim iş gücü maliyetlerindeki gelişmelerin likidite politikasında sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğine işaret edilen duyuruda, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararlan enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışlan ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir." değerlendirilmesine yer verildi.



Yeni Birlik




Bu haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal tonlama oranını yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdi. TCMB'den faiz olanlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı, l ’l u. marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yu. ile 9,50'den yüzde 9'a indirdi, Merkez Bankası borçlanma İniz oranını (faiz koridorunun ait bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde düzeyinde sabit tuttu. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Ban-kalararası Para Piyasasında saat 16.00 l/.OO.ıı ası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde O düzeyinde sabit tutulurken, borç voııne faiz oranı yüzde 11'den yüzde 10,50'ye indirildi.


"Para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak"


Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi. Duyuruda, son aylarda işlenmemiş, gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği belirtildi.

ANADOLU Aslanları İşadamları Demeği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, PPK’nun faiz konusunda ki kararıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, “faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır” dedi.


ASKON (ienel Başkam Mustafa Koca yaptığı basın açıklamasında; TCMB’sınm faiz indirimi ile ilgili olarak aldığı karann doğru istikamette alılmış bir adım olduğunu ifade edeni. ‘‘Bu dönem böyle bir dönem, faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaşın inalıdır’’ dedi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:


Fırsat dönemi


“TCMB bu toplantısında faiz koridorunu 50 baz puan daha düşürme kararı almıştır. Bu doğru bir karardır. Ekonomik hareketliliğin nispeten zayıf olduğu bu dönemlerde faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi ve tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemidir.

Gelişen şartlar içerisinde, faizle enflasyonun birbirlerini etkilemeleri gerçeğini yaşıyoruz. Sonuçlar açısından hangisinin daha sorumlu olduğu sorusu mahfuz kalmakla birlikte ekonomi yönetimi kendi gerçeklerini faizi buralarda tutacak ya da daha aşağılara çekecek şekilde yönetebilirse, biz faiz meselesini çözme meyline girmiş oluruz.


Bizim büyüme gibi bir derdimiz var


Bu yüzden faizlerin düşüklüğü bizim gibi % 5’lerden aşağıda büyüme gerçekleştirdiğinde birçok sorunu kucağında bulmak durumunda olan ekonomileri için çok önemlidir. Bizim büyüme gibi bir derdimiz var. Henüz makro rakamların yerine oturmadığı ve yeterli KBMG seviyesinin yakalanmadığı bir düzlemdeyiz. Bu yüzden bütün tedbirlerimiz yatırımları artırmaya, istihdamı artırmaya ve nitelikli üretimi çoğaltmaya dönük olmak zorundadır. Umarız bu süreç bizi bu noktalara taşır.”




Milat


Geri Dön