19 / 03 / 2024

Merkez Bankası'nın kararı konut kredisi oranlarına nasıl yansıyacak?

Merkez Bankası'nın kararı konut kredisi oranlarına nasıl yansıyacak?

Merkez Bankası'ndan haftalık vadede para borçlanan bankaların maliyeti yarım puan azalacak. 100 bin lira konut kredisi kullanarak 120 ay vadede ev sahibi olmak isteyen bir vatandaşın kredi maliyeti yaklaşık 10 bin lira azalacak...



100 bin lira konut kredisi kullanarak 120 ay vadede ev sahibi olmak isteyen bir vatandaşın kredi maliyeti yaklaşık 10 bin lira azalacak.


İş dünyası son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yarım puanlık indirimi yeterli bulunmasa da, piyasalar da indirimin devamının geleceği düşüncesi oluştu. Bir yıl aradan sonra gelen sürpriz indirim sayesinde, Merkez Bankası'ndan haftalık vadede para borçlanan bankaların maliyeti yarım puan azalacak.


Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 49 bankanın ise bu indirimi kredilerine yansıtmaları halinde vatandaş az da olsa nefes alacak. Bu sayede 100 bin lira konut kredisi kullanarak 120 ay vadede ev sahibi olmak isteyen bir vatandaşın kredi maliyeti yaklaşık 10 bin lira, 50 bin liralık taşıt kredisinde 3 bin lira, bireysel ihtiyaç kredisinde ise yaklaşık bin lira indirim getirecek. Maliyetin azalması, ertelenen tüketici talebini öne çekecek, bu da ekonomiyi daha da canlandıracak.


10 Bin TL Cepte Kalacak


Bankalarda konut kredisi faiz oranları şu anda yüzde 1.05 ile 1.69 arasında seyrediyor. Örneğin, 100 bin liralık bir konut kredisi yüzde 1.09 faiz oranıyla 120 ay vadeyle kullanıldığında, aylık bin 500 lira, 120 ayın sonunda, konut kredisi hesaplama yapıldığında toplam 179 bin 739 lira ödenmesi gerekiyor. Merkez'in indirimi ile bu faiz oranı yüzde 0.99 olarak hesaplandığında aylık taksit 1 bin 418 liraya düşerken, toplam geri ödeme tutarı 169 bin 334 liraya kadar geriliyor. Böylelikle yarım puanlık indirim, ev sahibi olmak isteyen vatandaşın maliyetini yaklaşık 10 bin 405 liraya kadar düşürüyor.


Borç Kamburu Azalacak


Vatandaşın ayağını yerden kesmek için yoğun ilgi gösterdiği kredi kalemlerinden biri de otomobil. Taşıt kredisinde şu anda bankaların uyguladığı 1.45 taşıt kredisi faiz oranı iel kredi hesaplama yapıldığında, 36 aylık vade için 50 bin lira kredi kullanıldığında, aylık taksit bin 880 lira olurken, 3 yılın sonunda toplam ödenmesi gereken tutar 67 bin 704 lira. Söz konusu aynı vade dilimi ve kredi için faiz yüzde 1.25 olarak hesaplandığında aylık taksit tutarı bin 808 lira, toplam geri ödenecek tutar 65 bin 074 liraya geriliyor. Böylelikle vatandaş aynı kredi ve vade için 2 bin 630 lira daha az ödeyecek. Aynı durum, bireysel krediler için de söz konusu. Bankalardan 1.44 faiz oranıyla 24 ay vadeli 30 bin lira bireysel ihtiyaç kredisi kullanıldığında toplam geri ödenecek tutar 36 bin 904 lira olurken, aynı tutar 1.39 faiz oranıyla hesaplandığında 35 bin 880 liraya kadar düşüyor.


Emlakta Stoklar Eriyecek


Merkez Bankası'ndan yarım puanlık da olsa gelen faiz indiriminin konut sektöründe talebi canlandıracağını düşündüklerini söyleyen İmpo İmar Kurucusu ve Planlama Uzmanı Hüseyin Oflaz, bunun konut stoğunu eriteceğini kaydetti. Türkiye'de şu anda 1 milyon satışa hazır konut stoğu bulunduğuna işaret eden Oflaz, 'Merkez Bankası'nın aldığı çok doğru bir karar. Faiz düşeceği için talep canlanacaktır. Bu da hem konut stoğunu eritecek, hem de yeni yapılan konutlarda hareketlilik sağlayacaktır. Bu, tüketici açısından sağlayacağı faydalardır' dedi.


Satış Ofislerine Ziyaret Akını


Faiz indirimiyle birlikte ev sahibi olmak isteyenlerin satış ofislerine ziyaretlerinin arttığına dikkati çeken Oflaz, 'Geçen haftaya göre bu hafta gelen kişi sayısında artış var. Ziyaret sayısı projesine göre değişiyor. Avrupa Konutları var 2 bin 500- 3 bin konut yapıyor. Onun satış ofisine giren sayısı günlük 100-150 kişidir. Beylikdüzü'ndeki bir projeye günlük 250 kişi geliyor. Faiz indirimiyle konut sektöründe canlılık Haziran-Temmuz gibi daha yüksek olur' dedi. Üretici ve proje geliştiriciler açısından bakıldığında da pozitif katkıları olacağını dile getiren Oflaz, 'Proje finansmanında biraz daha kolaylık sağlanacak ve maliyetleri düşürecek. Bununla birlikte yüzde 30 aratacaktır. Yeni projeler çıkacaktır' diye konuştu.


KrediPazarı


Geri Dön