24 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın rezervleri yüzde 9 arttı!

Merkez Bankası'nın rezervleri yüzde 9 arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9 azalışla 86.7 milyar dolar oldu.



ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Mart 2021 dönemine ilişkin 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri' verileri yayımlandı.

Yayımlanan verilere göre, resmi rezerv varlıkları mart ayında  yüzde 9 azalarak 86.7 milyar dolara kadar indi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 12.9 düşerek 46.2 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 4.3 gerileyerek 38.9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Sputniknews'de yer alan habere göre; vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 12.5 azalarak 26.8 milyar dolar seviyelerin düştü.

Merkez Bankası nın rezervleri yüzde 9 arttı!

Bu dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 59.8 milyar dolar sevyiyelerinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 20.7 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler mart ayında bir önceki aya göre yüzde 7.1 azalarak 45.9 milyar dolar oldu.

 

Merkez Bankası rezervleri 1 milyar 875 milyon dolar arttı!

Merkez Bankası rezervleri 1 milyar 549 milyon dolar arttı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön