26 / 04 / 2024

Merkezi sistem için bağımsız bölüm maliklerinin onayı gerekiyor!

Merkezi sistem için bağımsız bölüm maliklerinin onayı gerekiyor!

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Merkezi sistem için bağımsız bölüm maliklerinin onayı'' hakkında sorulan soruyu yanıtladı...



Kat mülkiyetli binalarda ortak alanlara yapılacak müdahaleler için bağımsız bölüm maliklerinin onayı gerekiyor. 

Tek parselde, her birinin 18 bağımsız bölümü (dairesi) bulunan 7 bloklu (126 daire) bir siteyiz.

1997’den beri ısıtmamız, projesine uygun olarak tek merkezden kömürle yapılıyor. Artan maliyetler ve çevre kirliliği yaratması sebebiyle yakıtımızı doğalgaza dönüştürmek istiyoruz.

Kat maliklerinin oybirliği ile ferdi sisteme geçme isteği de bulunmamaktadır. Isıtma merkezinden vazgeçilerek doğalgaz kombilerinin her blokun altlarındaki bodrum-sığınaklara konulabilmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verilecek karar ile mi yoksa oybirliği ile verecekleri karar ile mi yapılır? 

Kat mülkiyetine tabi binalarda ortak alanlara yapılacak müdahaleler için bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oyu gerekir.

Ancak ısınma sistemi için özel bir madde söz konusudur: “Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısınma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısınma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile vereceği karar üzerine yapılır.

Ancak toplu inşaat alanı 2000 metrekare ve üzeri olan binalarda ısınma sisteminin ferdi sisteme dönüştürülmesi kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.”

Okuyucumun sitesinde yapılmak istenilen tam olarak açık değil. Her daireye kendi imkanları ile kombi koyulması mı düşünülüyor, yoksa her blok kendi merkezi sistemini mi kuracak?

Her bağımsız bölümün kendi imkanları ile ısınmasını düşünüyor iseniz bunun için tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü gerekecektir. Bunu sağlamak zor diyemiyorum neredeyse imkansız.

Ancak merkezi sistemin kömürden doğalgaza geçişi ferdi ısınma sistemi olarak düşünülmeyeceğinden bu halde sayı ve arsa payı çoğunluğunun oyu yeterli olacaktır. Zaten artık ferdi olarak kombi ile ısınma tercih edilmiyor.

Zira düşünüldüğü gibi tasarruflu olmadığı görülmüştür. Daha tercih edileni merkezi sistemdir. Bununla birlikte iyi bir izolasyon iyi sonuç vermektedir. Kullanım rahatlığı ve çevre sağlığı açısından da elbette doğalgaz tercih olunur.


Geri Dön