25 / 04 / 2024

Mersin'de emlak piyasası hareketlendi! Fiyatlar uçtu!

Mersin'de emlak piyasası hareketlendi! Fiyatlar uçtu!

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santral Projesi, emlak piyasasını da canlandırdı. Taşucu'nda 25 yıldır emlakçılık yapan Mesut Katı, bir yıl öncesine kadar 180-200 bin TL olan konut fiyatlarının 350-400 bin TL'ye, bin TL olan konu kiraların ise 4-5 bin TL olduğunu belirtti.



Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santral inşaatı bölgedeki emlak piyasasını da etkiledi. sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre; turizm merkezi Taşusu bölgede yapımı devam eden projede çalışanları sebebiyle adeta Rusya’nın bir ilçesi gibi oldu.

Taşucu’nun kış aylarında ancak 10 bini bulan nüfusu 20 bini aşarken, gayrimenkul satış ve kira fiyatları tavan yaptı. İlçede gözle görülür inşaat yapımında artış yaşanırken, bazı ünlü markaların Taşucu'na mağaza açması da dikkatlerden kaçmadı.

KONUT FİYATLARI İKİ, KİRALAR 3-4 KAT ARTTI

25 yıldır emlakçılık yapan Mesut Katı, Akkuyu Nükleer Santral Projesi nedeniyle Taşucu'nda baş döndüren bir hareketlilik yaşandığına dikkat çekti.

Katı, Rus nüfus yoğunluğun sosyal yaşamı önemli ölçüde etkilerken gayrimenkul satış ve kiralama bedellerinin de arttığını belirtti.

Katı, 180-200 bin TL'lik dairelerin şu anda 350-400 bin TL'ye çıktığını, 3+1 dairelerin ise 500 bin TL olduğunu, daha önce bin TL olan konut kiralarının 4 bin TL'ye kadar çıktığına vurgu yaptı.

YÜZÜNE BAKILMAYAN KONUTLARIN KİRASI 3 BİN LİRA

Daha önce kimsenin yüzüne bakmadığı Kum Mahallesi’ndeki evlerin şu anda 3 bin TL'ye kirlandığını dile getiren Katı, “Bu mahallede sıfır evlerin kirası ise 4-5 bin lira. Öğrencilere 500-600 TL'ye kiraya veriyorlardı. Bin TL'ye en güzel, en lüks evde oturabiliyordun. Şimdi bunun 3-5 katı oldu. Yöre halkı çok sevinçli, yöre halkı paraya bakıyor. Evleri değerlendi, malları değerlendi. Kat karşılığı müteahhitten üç beş daire aldılar. Daha önce kat karşılığı en fazla yüzde 30 verilirken şimdi yüzde 50 veriliyor” diye konuştu.

“HERKES EMLAKÇI OLDU”

Gayrimenkulde yaşanan ilgi sebebiyle önüne gelenin emlakçı olduğunu da belirten Katı, bekçisi, emeklisi, kahvecisi, bakkalın herkesin bölgede emlakçılığa soyunduğunu dile getirdi. Katı, “Çünkü bir rant var. Bu sefer de önlenemiyor. Vergi dairesi de gelip takip etmiyor. Herkes işini yapmalı. Kasap kasaplığını, emlakçı emlakçılığını yapsın” dedi. 

Bir yılda Taşucu'nda arsa ve ev fiyatlarının yüzde yüz arttığına vurgu yapan Katı, şunları kaydetti:

“Halk gayet memnun, parasına bakıyor. Halk evinin bir odasını kiraya verecek duruma geldi. Adam dubleksinin çatısına oda yapmış, evi kiraya vermiş. Düşün, böyle bir şey var mı? 3 bin 500 liraya aylık. Ruslar burayı çok seviyorlar, Alanya'yı, Antalya'yı geçer burası. Yeşilovacık'a bile gitmiyorlar ‘Orası köy gibi' diyorlar, Taşucu'nda banka market, kafe, birahane her şey var. Bu tür yerlerin sayısı da arttı.”

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar ise konutun az olması sebebiyle oluşan talepten dolayı Taşucu’nda inşaata korkunç bir talebin olduğuna dikkat çekti. Talebin arzı karşılamaması sebebiyle arsa ve daire ve kira fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Kaynar, şöyle konuştu:

“Rus nüfus yoğunluğu Taşucu'nda ki gibi olmasa da Silifke'de de var. Taşucu ile Silifke arasındaki bir bölgeye kurulacak 3 bin konutluk Rus yerleşim merkezi proje aşamasındadır. Bu proje gerçekleştiği an biraz durma olur. Talep yüzde 80-90 azalır. Projenin çok hızlı ilerleyeceğini tahmin ediyorum. En fazla 1-2 yıl içinde bitirirler çünkü çok hızlı yapıyorlar. Taşucu’nda talepten ve konutun az olmasından dolayı yeni büyük inşaatlar yapılmaya başlandı. İnşaata korkunç bir talep oldu.”

İstanbul'da konut fiyatları yüzde 18.73 arttı!

Bu şehirde konut ve arsa fiyatları fırladı!


Geri Dön