26 / 04 / 2024

Mersin'de tarihi eserin dibine apartman diktiler! 

Mersin'de tarihi eserin dibine apartman diktiler! 

Mersin Mezitli’de Solî Pompeiopolis Antik Kenti’nin çevresine binalar inşa edildi. Bu durumu görenler tarihin katledilmesine isyan ederek tepki gösterdi. 



Mersin’in Mezitli İlçesi’nde, Roma döneminin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nin çevresi, yeni yapılan binalarla çevrildi. Korkusuz Gazetesi'nde yer alan habere göre 3 bin 500 yıllık tarihi kentin hemen dibinde bu tarz yapıların yapılması, vatandaşların tepkisine neden oldu.

Bu durumun tarihe ayıp olduğunu belirten vatandaşlar, isyan etti. Avrupa'da tek bir tarihi taş parçası bile özel koruma altına alınırken, ülkemizde bu tarz tarihi kalıntılara gereken önemin verilmemesi, tarihe ihanet olarak nitelendirildi. Öte yandan, antik kentte, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü’nce kazı çalışması başlatıldı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılar günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan sütunlu caddede gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi katkılarıyla bu yıl 20'ncisi gerçekleştirilen kazılar 9 Ağustos’a kadar devam edecek.

 


Geri Dön