26 / 04 / 2024

Mesai saatleri değişecek mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu

Mesai saatleri değişecek mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, mesai saatleri için yeni döneme geçildiğini belirtirken, sosyal güvenlik ve sağlık sigortaları hakkında konuştu.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İnsanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz." dedi..

İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafınca düzenlenen bir otelde düzenlenen ‘Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma’ isimli panele katılım sağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma hayatı kurallarının, toplumun değişim hızına göre değiştirilmesi ve bu konularda yeniliklere açık olunması gerektiğini söyledi.

MESAİ SAATLERİ İLE İLGİL KONUŞTU

Bakan Bilgin, "Saatler kolumuza 8 - 5 mesaisi düzenlemek için geldi. Eskiden daha da kötü yani 10 saatti" şeklinde konuşan Bakan Bilgin, 1 Mayıs’ın sebebinin de uzun mesai saatlerinin bulunduğunu ifade etti.

Bakan Vedat Bilgin, pilot uygulamanın dünyada başladığını belirterek, "Sekiz saati biz normal şekilde algılamaya başladık. Halbuki  yeni teknolojiler,  yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak” ifadelerini kullandı.

Bilgin, ilerleyen yıllarda 6 saat altı çalışılabileceğini ifade ederken, “Muhtemelen 25 yıl sonra altı ya da daha az saat fiziki çalışma ve uzaktan çalışma imkanı biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır" dedi.

Mesai saatleri değişecek mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu


Geri Dön