17 / 04 / 2024

Metrekareler küçüldü, evler akıllandı!

Metrekareler küçüldü, evler akıllandı!

Türkiye’de yeni evlerle birlikte akıllı ev sektörü de büyüyor. Elektrik taahhüt işlerini yapan Orge’nin CEO’su Gündüz, “Metrekareler düşünce, evleri cazip hale getirmek için akıllı ev sistemleri kullanılıyor” dedi.



Türkiye’deki yapı stoğu hem yeni inşa edilen markalı konutlarla hem de kentsel dönüşüm projeleriyle kimlik değiştiriyor. Artık güvenlikli, otoparklı, spor salonlu, havuzlu evler lüks olmaktan çıkıp standart haline gelirken gelişen teknolojiyle birlikte evlerin içinde de değişim başlıyor. Yeni evler artık cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan yönetilebilen akıllı evlere dönüşüyor. 3 yıl içinde dünyada 50 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenen akıllı ev sektörü, Türkiye’de de hızla büyüyor.


Yüzde 30’u akıllanacak

Elektrik taahhüt sektöründe faaliyet gösteren Orge Enerji Elektrik’in CEO’su Nevhan Gündüz ile Türkiye’deki akıllı ev sektörünü konuştuk. Kentsel dönüşüm ile birlikte akıllı evlere yatırımın arttığını söyleyen Gündüz, “Eğer ev kendi iklimlendirmesini yönetebiliyorsa, aydınlatmasını ayarlayabiliyorsa, yangın algılama ve uyarı sistemi ile intercom sistemi var ise bu eve akıllı ev diyebiliriz” dedi.


Bilinen aksine

akıllı ev sistemlerinin maliyetleri artırmadığına dikkat çeken Gündüz, 100 metrekarelik bir evin maliyetinin akıllı ev sistemleri ile yaklaşık yüzde 3 arttığını ifade etti. Buna karşın akıllı evlerin ciddi anlamda tasarruf imkanı sağladığını ifade eden Nevhan Gündüz, şunları söyledi:


“Konforun yanı sıra verimlilik ve sürdürülebilirlik için akıllı evler tercih ediliyor. Ülkemizde akıllı ev sistemlerine geçiş çok hızlı. Artık orta gelire hitap eden evler de akıllandı. Kentsel


dönüşüm süreci bunu hızlandırdı. Yeni evlerde metrekareler düşünce, satışı kolaylaştırmak ve evleri cazip hale getirmek için akıllı ev sistemleri kullanılıyor. 10 yıl sonra çok daha akıllı evler göreceğiz. Öngörüm İstanbul gibi metropollerdeki evlerin yüzde 30’u akıllı ev olacak.” 


Metroda anahtar teslim proje

BUGÜNE kadar 3 milyon metrekareden fazla alanda elektrik taahhüt işlerine imza atan Orge Elektrik, metro projeleri de hayata geçiriyor. Orge, 10 Ekim’de açılan Kartal-Kaynarca metro hattında yaptığı çalışmalarla, bir metro projesinin tüm elektrik, sinyal, zayıf akım işlerini komple malzemeli olarak gerçekleştiren ilk Türk firması oldu. Nevhan Gündüz, bu tecrübeyle diğer metro hatlarında görev alma hazırlığında olduklarını söyledi.


Farklı senaryolarla ev kendini yönetiyor

ORGE Elektrik Taahhüt bugüne kadar Conrad İstanbul, Kadir Has Üniversitesi, Evora, Mall of İstanbul, Prime Mall Antakya, Pendorya AVM gibi çok sayıda markalı konut, eğitim kampüsü, otel, AVM ve sanayi tesisi projesini tamamladı. Orge’nin şu anda yapımı devam eden projeleri arasında, Mecidiyeköy’de asgari 25 milyon euro taahhüt bedelli Quasar İstanbul, İş GYO ile Nef’in eski Şişecam Topkapı fabrika arazisinde inşaatı süren asgari 26 milyon TL taahhüt bedelli Inistanbul ve Fikirtepe’de inşası süren asgari 13 milyon taahhüt bedelli Concord İstanbul projeleri bulunuyor. Tamamlanmak üzere olan Quasar İstanbul projesinin akıllı ev sistemlerinden örnekler veren Nevhan Gündüz, “Quasar’daki tüm evler bir touch pad ile yönetilebiliyor. İster evin duvarında isterseniz koltuğunuzda otururken touch pad ile her şeyi komuta edebilirsiniz. Touch pad’e farklı senaryolar da yüklenebiliyor. Örneğin misafir senaryosu, tatil senaryosu gibi... Her yaş grubunun rahatlıkla komuta edebileceği akıllı ev projesi gerçekleştirdik” diye konuştu.


Vatan 


Geri Dön