24 / 04 / 2024

Mihrimah Sultan Camii'nin ibadete açılış törenine Bülent Arınç da katıldı!

Mihrimah Sultan Camii'nin ibadete açılış törenine Bülent Arınç da katıldı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ibadete açıldı. Camii'nin açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı. Cami'nin restorasyonu yaklaşık 2 yıldır devam ediyordu...



Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ibadete açıldı. Cuma namazı öncesi cami avlusunda düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sadece Üsküdar'ın değil, ecdattan intikal eden İstanbul'un, Türkiye'nin en güzel eserlerinden Mihrimah Sultan Camii'nin restore edildiğini söyledi. 


Arınç, yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmasını yapanların, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının, kurul üyelerinin çalışmalarıyla caminin aslına, orijinal noktasına geldiğini dile getirerek, caminin Mimar Sinan'ın şaheserlerinden olduğunu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultanın kızları Mihrimah Sultan adına yapıldığını ve inşaatının 8 yıl sürdüğünü anlattı. Caminin 2 minaresi ve 6 kubbesiyle bir estetik ve zarafet şaheseri olduğunu belirten Arınç, caminin İstanbul'u, Üsküdar'ı, Osmanlı'yı anlatan eserlerde referans olarak gösterildiğini kaydetti. 


SIRA VALİDE CEDİD'DE 


Arınç, sadece bu caminin değil, Süleymaniye, Fatih, Sultanahmet, bütün selatin camilerin yanı sıra mescid ve camilere, medreselere, imaretlere, vakıflara, hanlara, kervansaraylara, binlerce, on binlerce vakıf eserine Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayarak, bu camiden sonra yakındaki Valide Cedid Camii'nin (Üsküdar Yeni Valide Camii) de restorasyonuna başlayacaklarını, gönüllerinin o caminin de en kısa sürede açılmasından yana olduğunu söyledi. 


Atik Valide Külliyesinden de bahseden Arınç, bu yapının 24 bin metrekare üzerine medrese olarak inşa edildiğini, yapının daha önce külliye, cezaevi, imam hatip lisesi olarak kullanıldığını anlattı. Arınç, "Biz orayı 100 trilyona yakın bir masrafla yeniden restore ediyoruz ve orayı Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizin fakülteleri ve yüksek okulları için hazırlıyoruz. Çok güzel bir restorasyon ilerliyor. Ne mutlu orada öğretim üyesi ve öğrenci olarak görev yapacaklara. Gerçekten ilim orada tahsil edilir, ilim orada öğretilir" diye konuştu. 


Yeni Akit


Geri Dön