29 / 03 / 2024

Milyonlarca çiftçiyi şoke eden buğday fiyatları açıklaması! 7 lira bekleniyordu

Milyonlarca çiftçiyi şoke eden buğday fiyatları açıklaması! 7 lira bekleniyordu

Çiftçiler hububat alım fiyatlarının açıklanmasını beklerken, ziraatçılar; kuraklık nedeniyle oluşabilecek rekolte düşüşüne de dikkat çekerek ekmeklik buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olarak açıklanmasını istedi.



Buğday ve hububat üreticisi bu sene sulu buğdayda, tonda 8 bin 370 bin TL’ye; ekmeklik buğdayda tonunu 7 bin 870 TL’ye, kuru tarımda kırmızı mercimeğin tonunu 15 bin 800 TL’ye, sulu koşullarda ekilen kırmızı mercimeğin tonunu 17 bin 780 TL’ye satarsa para kazanmış olacak. Çiftçiler ekmeklik buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olmasını bekliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl taban fiyatını 2,5 TL olarak açıkladı. 2021 ekmeklik buğday alım fiyatlarında tonunu 2.250 – 2.050 TL/ton arasında, makarnalık buğday için 2.450- 2.200 TL/Ton, arpa, çavdar ve tritikale için 1.750 TL/Ton ve yulaf için 1.900 TL/Ton olarak açıklamıştı. 

Hükümetin taban fiyat açıklarken sivil toplum kuruluşlarından, üretici birliklerinden maliyetleri alması bekleniyor. Üreticiler maliyetleri çıkarıp öyle fiyat açıklaması yapılmasının doğru olacağını ifade ediyor.

Hükümet şu an dışardan buğday ithal ederse 7 liranın altında ithal edecek buğday yok. Bu (ithal edilen) buğdayların cinsi belli değil. Yerli buğday ise verimli, kaliteli, proteini yüksek buğday. İthal edilen buğdayın arpanın geni, içeriği ne; belli değil.

 Milyonlarca çiftçiyi şoke eden buğday fiyatları açıklaması! 7 lira bekleniyordu

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön