23 / 04 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat'ta başlıyor!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat'ta başlıyor!

Gayrimenkul fiyatlarında son dönemde gerçekleşen önemli yükselişler Değerli Konut Vergisi konusunu yeniden gündeme taşıdı. Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge, pek çok lüks konut statüsündeki gayrimenkulün vergilendirme kapsamına girmeyeceğine dikkat çekti. 



Gayrimenkul fiyatlarında son dönemde gerçekleşen önemli yükselişler Değerli Konut Vergisi konusunu yeniden gündeme taşıdı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan yeni rakamlara göre mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin TL'yi aşanlar, değerli konut vergisinin ilk taksitini Şubat ayı sonuna kadar ödemeli. Gayrimenkulün değerlemesi için belediye rayiç tutarının esas alındığına vurgu yapan Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge, pek çok lüks konut statüsündeki gayrimenkulün vergilendirme kapsamına girmeyeceğine dikkat çekti. 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat ta başlıyor!

Değerli Konut Vergisi değerleme oranı 2022'de yüzde 18,10 artırıldı

Bilindiği üzere 2019'da değeri 5 milyon TL üzeri olan yerler için özel bir vergi ödenmesine karar verilmişti. Vergilendirme şekline ve uygulamasına gelen yoğun itirazın ardından vergilendirme şekli yumuşatılmış ve uygulamaya 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla start verilmişti. İlk vergilendirme şekline göre değeri 5 milyon Türk Lirası ve üzeri için kademeli şekilde belirlenen vergi rakamları 2021'de 5 milyon 227 bin Türk Lirası'ndan başlayan konutlar için tekrar düzenlenmişti. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Tebliği'nde, Değerli Konut Vergisi yeniden değerleme oranının yarısı olan 18,10 kadar yükseltildi. Buna göre mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin TL'yi aşanlar değerli konut vergisine tabi tutulacak.

 


Geri Dön