24 / 04 / 2024

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kardeşlerin ortak ev için birbirlerine kira ödemelerinin gerekip gerekmediğini ve evde oturan kardeşin tahliye edilip edilemeyeceğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...



Tamer Heper, kendisine yöneltilen "Benim oturduğum ev kardeşimle ortak. Bu yer bize annemizden miras kaldı. Oğlum dayısına teklif götürüp benim payımı almak istedi ama kabul olunmadı. Ben şimdi kardeşime kira ödüyorum. Hukukta böyle bir şey var mı? Beni çıkartmak isterse bu mümkün olur mu?" sorusuna ortaklı bir gayrimenkulde ortaklardan biri oturuyorsa, oturmayana bir bedel ödenmesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi. Bunun kira olmadığına vurgu yapan Heper, kanunlar kapsamında kiranın tarifi verilen bir sözleşme olduğunu dile getirdi ve okuyucunun kardeşiyle yaptığı bir kira sözleşmesinin olmadığını belirtti. 

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Evde oturan kardeşin diğer kardeşe kira ödemeyeceğini aktaran Heper, mahrum kalan kardeşe bir bedel ödenmesinin gerekli olduğunu ifade etti. "Mesela birilerine kiraya verilseydi her ay bir miktar para alacaktı, öyle değil mi? İşte şimdi bu yerden yararlanan kardeşinden mahrum kaldığı bu kira bedeli kadar bir tazminat talep edebilir" diye konuşan Tamer Heper, buna ecrimisil dendiğini ve bu durumda okuyucunun kardeşine bu şekilde bir tazminat ödemek durumunda kalabileceğini dile getirdi. 

Bu gayrimenkulde yararlanamayan kardeşin, diğer kardeşi evden çıkaramayacağının altını çizen Heper, bunun sebebinin kiracı ve kiralayan ilşikisinin olmaması olduğunu belirtti. 

Bu sebeple bir tahliye davasının olmayacağını ancak kullanma gerekçesiyle tazminat ödenebileceğini vurgulayan Heper, "Okuyucumun oğlunun hisse satın alma teklifinin olayın neresini ilgilendirdiğini tam olarak çözemedim ama bir alışveriş meselesi ise tarafların isteğine bağlıdır, bir mecburiyet söz konusu olmaz" şeklinde konuştu.

Hacizli gayrimenkul satın alınabilir mi?

Kardeşi olanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!


Geri Dön