26 / 04 / 2024

Mimar Ahmet Vefik Alp’in Gebze ‘Bilimkent’ projesine uluslararası ödül!

Mimar Ahmet Vefik Alp’in Gebze ‘Bilimkent’ projesine uluslararası ödül!

Osmangazi Köprüsü Gebze ayağında inşaatı yarım bırakılan Mimar Ahmet Vefik Alp imzalı Bilimkent projesi uluslararası bir ödül daha aldı.



Osmangazi Köprüsü Gebze ayağında inşaatı yarım bırakılan Mimar Ahmet Vefik Alp imzalı Bilimkent TC Gebze Teknik Universitesi Muallimköy Kampüsü Idare Merkezi birkaç ay evvel TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yıkıldı. Proje geçtiğimiz gün uluslararası ödül aldı.

Yapımından vazgeçilen ‘Bilimken’ TC Gebze Teknik Universitesi Muallimköy Idare Merkezi Binası 2020 MUSE Uluslararası Tasarım Ödülleri’nde Silver Award ‘Gümüş Ödül aldı.. Böylece Prof. Mimar Ahmet Vefik Alp’in tasarladığı Gebze Muallimköy ‘Bilimkent’ Kampüsü’nde 5 binadan 3'ü uluslararası ödül aldı. Bundan önce Çevre ve Sistem Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik  Mühendisliği binaları da uluslararası ödül almıştı.

Mimar Ahmet Vefik Alp’in Gebze ‘Bilimkent’ projesine uluslararası ödül!

Fakat, tamamlanmış 2 bina ve inşaat durumundaki 1 bina Gebze Bilişim Vadisi projesi nedeniyle geçtiğimiz senelerde TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı güdümündeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi İdaresi tarafından dinamitle uçurulmuş, 100 milyon US Dolara yakın masraf ve 10 senelik emek heba olmuştu. Nihayet son ayakta kalan kaba inşattaki yapı da geçtiğimiz aylarda TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca iş makinalarıyla yok edilmiş oldu. Akademik Kulüp  bınasına ise hiç başlanmamıştı.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ ın USA Massachusetts Institue of Technology ‘MIT’ e rakip olarak hayal ettiği, Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’ in bizzat temelini attığı ve açılışlarını gerçekleştirdiği teknoparklar ve araştırma modülleriyle desteklenmiş ‘Bilimkent’ tümüyle haritadan silindi. Açılış sırasında projeden etkilenen Süleyman Demirel’in proje müellifi Ahmet Vefik Alp’e ‘Sen büyük mimarsın’ şeklindeki hitabı basın tarafından kaydedildi.

 


Geri Dön