20 / 04 / 2024

Mimar Ahmet Vefik Alp'den Şehit ve Gaziler için Anıtköy projesi!

Mimar Ahmet Vefik Alp'den Şehit ve Gaziler için Anıtköy projesi!

Y Müh Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, bugünkü yazısında Şehit ve Gazileri için Anıtköy projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Alp, proje için yaşayan bir yerleşke olacağını belirtti.



Bu teklifi 9 yıl önce yapmıştım. Destek yurt içi ve dışından çığ gibi gelmişti. Bizler için canını veren bu vatan evlatları için belli ki insanımız çok duyarlı, çok kadirşinas. Hesap açıldı mı, para gönderelim diyenler oldu.


Bu ilgi, bu vefa insanı sevindiriyor, onurlandırıyor. Bizi biz yapan bu duygu galiba...


Neticeye gidemedik, unutuldu. .Ancak ben unutmadım.


Terör şehitlerimiz gelmeye devam ediyor.

Bu kez darbe şehitlerimiz de geldi.


Ülkemizin çeşitli bölgelerinde Şehitlerimiz için irili ufaklı Anıtlar yapıldı. Ancak  Şehitleri için Anıtköy’ün teması farklı, ‘yaşayan bir yerleşke’ olacak. Şehitlerimiz, bölücü terör kurbanları darbe kurbanları orada ebediyen yaşayacak. Duyarlı günlerimizde tüm ülkeden gidip orada toplanalım. Onlar için dua edelim, onlara şükranlarımızı sunalım. Misafir devlet büyüklerinin Atamızdan sonra Şehitlerimizin huzuruna çıkmalarını sağlayalım. Projede şehitlikler, kapalı açık tören alanları, şehitlerimizin isim ve resimlerini içeren bölüm, cami, müze, kütüphane, misafirhane, lokanta, ve birde küçük tren bulunuyor. Özel efektlerle oluşturulan mekanları küçük trenle gezerken terör ve darbe olaylarının birebir simülasyonu seyredilecek, diğer bir deyişle o vahşet anları aynen yaşanacak...ibret–i alem için. Vatanı, Milleti için canını, kolunu, bacağını, gözünü, hayatını veren bu evlatlarımızı hiç unutmayacağımızı, yüreğimize gömdüğümüzü Dünya ya duyuralım..Şehit ve Gazi ailelerinin yanan yüreklerine su serpelim.


Yahudi Soykırımı ve Sözde Ermeni Soykırımı için onlarca anıt ve müze yapıldı.


Berlin dekini gördüm, meslekdaşım Yahudi mimar Daniel Libeskind tasarlamıştı. Kudüs tekini gördüm, yine meslekdaşım Yahudi mimar Moshe Safdie tasarlamıştı. İkisi de müthiş, insanın tüyleri ürperiyor. Sanki Nazilerin gaz odalarına, insan fırınlarına siz giriyorsunuz.. Müzeden çıkınca Dünya görüşünüz değişime uğruyor.

Vietnam Savaşında ölenler için Beyaz Saray ın yakınında bir anıt yapıldı. New York Ikiz Kuleler faciasında hayatını yitirenler için anıt aynı yere inşa edildi. Bunları çoğaltmak mümkün.

Bizde yiğit askerlerimizin gücünü, onlara şükranlarımızı, onlara bağlılığımızı, onları hiç unutmadığımızı herkese gösterelim. Dosta, düşmana, Dünya ya ibret olsun.


Ben ‘Şehit ve Gazileri için Anıtköy’ ün projelerini çizebilirim.


Sn. Cumhurbaşkan’ım, Başbakan’ım, Devlet Büyüklerimiz, Güçlü Patronlarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz var. Bir ucundan tutsunlar, destek olsunlar, bana yer göstersinler…

Hemen, şimdi…..




Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp

Y Müh Mimar  Kentbilimci


Geri Dön