19 / 04 / 2024

Mimar ve mühendis odalarınca tahsil edilemeyen aidat borçları TBMM'de!

Mimar ve mühendis odalarınca tahsil edilemeyen aidat borçları TBMM'de!

Mimar ve mühendis odalarınca tahsil edilemeyen aidat borçları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Mimar ve mühendis odalarınca tahsil edilemeyen aidat borçlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

İYİ Parti'li Öztürk, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Öztürk, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''İster büyük, ister küçük olsun iş kuran herkes bir meslek örgütüne ya da meslek odasına kaydolmak ve aidat ödemek zorundadır. Meslek odalarının aidat tutarları her yıl yenilenmektedir. “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun" 17/11/2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun çerçevesinde, Oda ve borsalara aidat borcu olan üyeler, borçlarını gecikme cezasız peşin olarak ödeyebilecek veya gecikme cezasız olarak 6 taksitte ödemek üzere yapılandırabileceklerdir. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidat borçları yasa kapsamına dahil edilmemiştir. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 28 Şubat 2021 tarihine kadar olmak üzere altı eşit taksitte ödenecektir. Ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilecektir. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle Türkiye Mimar ve Mühendisler Odalar Birliği'nin 580 bin üyesi bulunmaktadır. Covid 19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, mimar ve mühendis odalarına bağlı meslek gruplarını da etkilemiş, daralan iş hacmi, artan maliyetler nedeniyle birçok işyeri kapanmış ve/veya ağır gelir kayıpları yaşanmıştır. Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle, 61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 85 bin mal ve 5 bin hizmet olmak üzere 90 bin ihracatçısıyla Türkiye'de ihracatın çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların yıllık üyelik aidatını kaldırma kararı almıştır.''

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- Türkiye Mimar ve Mühendisler Odalarınca tahsil edilemeyen üye aidat borç tutarı toplam ne kadardır? 
2- 17/11/2020 tarihinde kabul edilen Kanun kapsamında, aidat borçlarının yapılandırılması için başvuruda bulunan Mimar ve Mühendis Odaları üye sayısı ne kadardır? 
3- Yapılandırma kapsamında olsa bile borcunu ödeyemeyecek durumda olan oda üyelerinin  durumu ne olacaktır?  Ticaret Bakanlığı'nca verilen destek sonrası üye aidatlarını kaldıran TİM örneğinde olduğu gibi, Bakanlığınızca Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği'ne bir destek sağlanarak, üyelerden aidat alınmaması düşünülmekte midir? 
 


Geri Dön