25 / 04 / 2024

Mimari projede depo yazan gayrimenkullerin durumu ne olacak?

Mimari projede depo yazan gayrimenkullerin durumu ne olacak?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında Mimari projede depo olarak geçen dairesi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplıyor.



2011'de iki adet çatı katını birlikte aldım. Tapusunda 'mesken' diye geçiyor. Ancak aynca elimde 1960 tarihli mimari projesi var ki bunda 'depo' olarak geçiyor. Bu halde benim dairelerimin durumu nedir?


Binanız oldukça eski. Bu durumda 1960'tan sonra bir takım mimari ve hukuki değişiklikler yaşamış olabilir. 

Ne demek istiyorum? Şöyle: Örneğin 1960'da kat mülkiyeti diye bir mevzuat yoktu. Kat mülkiyeti mevzuatı 1965'te sisteme girdi. Dolayısı ile 1960'ta yapılan binanız mimari projesinde zaman içinde değişiklikler yapılmış olabilir. Bu en akla yakın ihtimaldir. İki daire aldınız ve tapu senedinde mesken diye yazıyor ise binanızda kat mülkiyetine geçilmiştir. Bir ihtimal kat mülkiyeti yasasını çıkışından sonra kat mülkiyeti tesis olunurken, bir ihtimal ondan sonraki bir tarihte bir proje değişikliği görmüştür. Sizin elinize geçen 1960 yılı tarihli proje sonsuza kadar uygulanır anlamı taşımaz, plan ve projeler tarih içinde değişebilir. İlgili belediyeler plan değişikliği yaparak, binanın bulunduğu mevkideki şartları olumlu yönde değiştirebilir, bu durumda malik veya malikler tadilat projesi yaparak binayı yeni projeye uygun hale getirebilirler. Bazen sizin olayda olduğu gibi depo, mesken olabilir bazen binanın üzerine yeni kat veya katlar çıkılabilir. Sizin yeni aldığınız tapunuzda bağımsız bölümler için 'mesken' yazdığına göre tapuda geçerli işlem yapılmış ve bağımsız bölümler mesken olarak tescil olunmuştur. Şayet hâlâ 1960 tarihli proje geçerli olsaydı bu bağımsız bölümler için tapu senedinde 'mesken' yazılmazdı. Bence endişe etmeyin ama çok aklınıza takılıyor ise tapu dairesinden tadilat projesinin bir örneğini isteyin. 

Hiç olmazsa müsterih olursunuz. 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön