18 / 04 / 2024

mesken nedir

mesken nedir

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında Mimari projede depo olarak geçen dairesi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplıyor.

Tapuda mesken nedir?

Tapuda mesken nedir? Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanan mesken tapusu ve tapuda meskeni işyerine çevirme şartı...

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Emlak vergisi tek mesken indirimi 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Peki, emlak vergisi tek mesken indirimi 2015 nedir? Emlak vergisi tek mesken indirimi şartları nelerdir?

Aile mülkiyeti nedir?

Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak karşımıza çıkıyor. Peki, gayrimenkul üzerindeki hakların sınırlanmasını sağlayan aile mülkiyeti nedir?

Ev kirası zam oranı nedir?

Kiracılık mevzuatına göre yenilenen kiralamalarda kira bedeline yapılacak zamlar, mesken ve işyerlerinde farklı hesaplanıyor. Peki, evdeki kiracıya ne kadar zam yapılır? Ev kirası zam oranı nedir?

Bir evin inşaat maliyeti nedir?

Mesken, fabrika, hastane, okul, sinema, tiyatro, otel, idare binaları gibi yapıların inşaat maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirleniyor. Peki, bir evin inşaat maliyeti nedir?

Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi ileride yaşanması muhtemel problemlere karşı ispat özelliği taşıyor. Peki, kira sözleşmesinin şekil şartı nedir? Sözleşme nasıl olmalı?

Set altı garajı nedir?

Garaj, otomobil ve benzeri taşıtların konulduğu üstü örtülü yer olarak ifade ediliyor. Genellikle mesken ve işyeri binaların girişinde karşılaştığımız garaj kimi zaman kapalı olabiliyor. Peki, set altı garajı nedir?

İpotek karşılığı konut kredisi nedir?

Konut kredisi, bankaların düşük faiz oranı ve uzun vadeli olarak mesken satın alınması amacı ile tüketiciye sunduğu kredi oluyor. Peki, ipotek karşılığı konut kredisi nedir?

Devremülk tapusu nedir?

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanma hakkına devremülk deniyor. Peki,devremülk tapusu nedir?

Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir?

İşyeri ve mesken kiralamalarında kiracı ile yaşanan sorunlar arasında kiracının erken tahliyesi yer alıyor. Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir? Sözleşme bitmeden evden çıkan kiracıya ne yapılır?

Çevre temizlik vergisi 1. grup nedir?

Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar adına ödenen çevre temizlik vergisi bedeli gruplara göre belirleniyor. Peki, çevre temizlik vergisi 1. grup nedir?

Kiracı boşaltma taahhütnamesi nedir?

Mesken kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı aralarında anlaşarak, kiracı belirlenen bir zamanda evden çıkmak için boşaltma taahhütnamesi verebiliyor. Peki, kiracı boşaltma taahhütnamesi nedir? Nasıl verilir?

Kirada zam oranı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların sahip olduğu hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, mesken ve işyerlerinde kiracıya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kirada zam oranı nedir?

mesken nedir Haberi

mesken nedir

2011'de iki adet çatı katını birlikte aldım. Tapusunda 'mesken' diye geçiyor. Ancak aynca elimde 1960 tarihli mimari projesi var ki bunda 'depo' olarak geçiyor. Bu halde benim dairelerimin durumu nedir?


Binanız oldukça eski. Bu durumda 1960'tan sonra bir takım mimari ve hukuki değişiklikler yaşamış olabilir. 

Ne demek istiyorum? Şöyle: Örneğin 1960'da kat mülkiyeti diye bir mevzuat yoktu. Kat mülkiyeti mevzuatı 1965'te sisteme girdi. Dolayısı ile 1960'ta yapılan binanız mimari projesinde zaman içinde değişiklikler yapılmış olabilir. Bu en akla yakın ihtimaldir. İki daire aldınız ve tapu senedinde mesken diye yazıyor ise binanızda kat mülkiyetine geçilmiştir. Bir ihtimal kat mülkiyeti yasasını çıkışından sonra kat mülkiyeti tesis olunurken, bir ihtimal ondan sonraki bir tarihte bir proje değişikliği görmüştür. Sizin elinize geçen 1960 yılı tarihli...