18 / 04 / 2024

Mimarlar otel tasarımında erişilebilirlik ilkesine dikkat etmeli!

Mimarlar otel tasarımında erişilebilirlik ilkesine dikkat etmeli!

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, mimarların otel tasarlarken herkesi düşünmesi gerektiğini aktararak, "Erişilebilirlik standartlarına uygun çizimler yapılmalı, aksi halde mimarlar odası projeyi onaylamamalıdır." açıklamasında bulundu



Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin desteğiyle Okan Üniversitesinin ev sahipliğinde 12-13 Mayıs'ta 1. Uygulamalı Engelsiz Turizm ve Sağlık Turizmi Kongresi gerçekleştirilecek.


Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, yaptığı açıklamada, engelsiz turizm ve sağlık turizmi konusunda tüm kesimlerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.


Dünya nüfusunun yüzde 10'u, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unun çeşitli sınıflarda engelli bireylerden oluştuğunu belirten Kuyumcu, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon engellinin maddi imkanları olmasına rağmen tatil yapamadığını anlattı. 


Çin'de çalışan 60 milyon engelli, Japonya'da 18 yaşın üstünde 3 milyon engellinin maddi durumları uygun olduğu halde tatil yapma hakkını kullanamadıklarını kaydeden Kuyumcu, şu bilgileri verdi:


"En az 1 arkadaşları veya aileleri de katıldığında transfer, ulaşım, konaklama ve diğer hizmetlerde sayısal değerin çok yüksek olduğu bu pazara hizmet üretilmesi hem sosyal sorumluluk hem de işletmelere yeni konuklar kazandıracaktır. Turizm ve sağlık sektöründeki işverenleri, yöneticileri, çalışanları, sektörel eğitimcileri, akademisyenleri, eğitim alan yüksek lisans ve lisans öğrencilerini, yerel yöneticileri, bakanlıkların ilgili birimlerini, engellileri ve ailelerini kongremize bekliyoruz."


Adem Kuyumcu, mimarların otel tasarlarken herkesi düşünmesi gerektiğini aktararak, "Erişilebilirlik standartlarına uygun çizimler yapılmalı, aksi halde mimarlar odası projeyi onaylamamalıdır. Tesislere, çalışma ruhsatı belediyeler tarafından verilmektedir. Belediyeler mutlaka erişilebilirlik ilkesine dikkat etmelidir. Standartlara uymayan tesislere çalışma ruhsatı verilmemelidir. Söz konusu mimari çizimler ve davranış eğitimleri 1.Uygulamali Engelsiz Turizm ve Sağlık Turizmi Kongresi'nde bilgi verilecektir." şeklinde konuştu.


AA


Geri Dön