24 / 04 / 2024

Mıpım'den Türkiye'ye büyük ilgi!

Mıpım'den Türkiye'ye büyük ilgi!

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM 'de en büyük ilgiyi Türkiye ve Türk gayrimenkul sektörü çekti.



MIPIM'de Türkiye; 300 m2'lik İstanbul Çadırı, Antalya, Balıkesir ve  Ankara  kent katılımları başta olmak üzere firmalarla birlikte toplam 1.200 m2 alanda temsil edildi. Kent tanıtım çalışmaları kapsamında ve firma stantlarında 30 ülke heyeti ziyareti ve 2 bin 875 birebir görüşme gerçekleştirildi.


Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MIPIM'e 93 ülkeden 4.500'ü global yatırımcı olmak üzere 22 bin 790 kişi katıldı.



Fransa'nın Cannes kentinde 10-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de en büyük ilgiyi Türkiye gördü. Global yatırımcıların ve profesyonellerin ilgi odağında bulunan MIPIM'e bu yıl 93 ülkeden katılım oldu. 



MIPIM Türkiye temsilcisi Alkaş'tan yapılan açıklamada, bu yılki katılımcı sayısının 22 bin 790, katılım gerçekleştiren profesyonel yatırımcı sayısının 4 bin 500 olduğu bildirildi. 

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer'in verdiği bilgiye göre, MIPIM'i Türkiye'den 721 katılımcı ziyaret etti. Fuara Türkiye'den İstanbul, Ankara, Balıkesir ve Antalya kent olarak katıldı. Türkiye’den 21 firma stant ile katılım gösterdi,Türk firmalarının kullandığı stant alanı da toplam 1.200 metrekare oldu. Kent tanıtım çalışmaları kapsamında ve firma stantlarında 30 ülke heyeti ziyareti ve 2 bin 875 birebir görüşme gerçekleştirildiğini kaydeden Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, “Türkiye MIPIM’de geçmiş yıllarda Onur Ülkesi seçildiği gibi bu yıl da fuara damgasını vurdu.Ülkemizin tamamını temsil edemesek bile Türkiye potansiyeli ve enerjisiyle herkesi etkiledi.Uluslararası yatırımcılar Türkiye’nin gayrimenkul sektöründeki hızını ve marka bilincini hissetti” dedi.


Türkiye Çekim Noktası Oldu 

MIPIM’in gayrimenkul dünyasında en büyük buluşma noktası olduğunu söyleyen Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş; ziyaretçi sayısının oranı ile Türk gayrimenkul sektörünü bu kadar net yabancı yatırımcılara gösterebildiğimiz tek yer olma özelliğini bu sene bir kez daha kanıtladığının altını çizdi. 


700’den fazla Türk yatırımcı ve sektörel uzmanın katıldığı fuarda hem İstanbul çadırında gerçekleştirilen yenilikler hem de katılımcı sayısıyla Fransa’ya çıkarma yapmış kadar olduklarını belirten Alkaş sözlerine şöyle devam etti: “MIPIM fuarının her ülke için olduğu gibi Türkiye için de yabancı yatırımcı tarafından çekim noktası haline gelmesi hepimizin önceliğini oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM bu sene de 22 binden fazla ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşti. Bu sene ITO'nun MIPIM fuar alanında yer alan İstanbul Çadırında 300 metrekarelik muhteşem İstanbul Maketi'ne yer verildi.  İstanbul Çadırı olağanüstü güzelliği yanı sıra yeni teknoloji kullanımı ile yapılan sunumlarıyla fazlaca dikkat çekti. Alt yapı ve gayrimenkul alanındaki dev projeler ise İstanbul maketiyle beraber hafızalar da yer etti. MIPIM’de sergilenen projelerimiz ile İstanbul’un dolayısıyla da Türkiye’nin uluslararası platformda gayrimenkul pazarında yerli ve yabancı yatırımcılar ile beraber ilgi odağı haline geldiğini gözlemleyebiliyoruz.”



İstanbul çadırı ilgi gördü

Fuar alanının hemen girişinde kurulan 300 metrekarelik İstanbul Çadırı'nın ve çadırda sergilenen 96 metrekarelik yaşayan İstanbul maketinde her 30 dakikada bir  İstanbul’un seslerini, tarihini yansıtan şovlar yapıldı. Dev maket, fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çekti.



İstanbul Çadırı'nda aynı zamanda Emlak Konut Finans Merkezi ve Batı Ataşehir projelerinin yer aldığı Ataşehir Bölge Maketi ve Kuzu Grup’un Sea Pearl projeleri de ayrı maketlerle yerini aldığını söyleyen Aközer:  “İstanbul Ticaret Odası öncülüğünde gerçekleştirilen İstanbul Çadırı'nın ve bu kentteki projelerin tanıtım çalışması eşsiz bir sunum oldu. Ankara, Antalya ve Balıkesir belediyelerinin proje tanıtımları ve özel firmaların maketleri; global gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini Türkiye'ye çekti. Orta ve uzun vadede, bu fuara katılımın yararları yüksek düzeyde görülecektir. Fuara katılım, Türkiye'nin bir bütün olarak ve proje bazında tanıtılmasına olanak sağladı.Bu tür fuar katılımları yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelmesine katkı sağlayacağından eminiz” diye konuştu.


Belediyelerden tanıtım  atağı

İTO'nun İstanbul Maketi dışında Beyoğlu Belediyesi de 11 metrekarelik maketiyle İstanbul’un kalbi olan Beyoğlu’nu tanıttı. Fuar kapsamında Beyoğlu Belediyesi'nin önderliğinde gerçekleştirilen özel kahvaltıya 60 Türk ve uluslararası yatırımcı katıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu bölgesine yatırım gerçekleştiren proje sahiplerinin bir araya gelerek kurduğu örnek bir çalışma olan “Beyoğlu Investors Group” oluşumundan söz etti ve uluslararası yatıımcıları Türkiye’ye davet etti.  


Mıpım den Türkiye ye büyük ilgi!


Başkent Ankara ise MIPIM 2015’te Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve Ankara Ticaret Odası’nın (ATO)  önderliğinde temsil edildi.  Ankara’nın gelişen yüzü Türkiye pavilyonundaki  117 metrekarelik stant ile uluslararası yatırımcılara buluştu. Türkiye Pavilyonu’nda yer alan Ankara standında Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark projesi, Ankara Uluslararası Fuarcılık Ankara Fuar ve Kongre Merkezi projesi , Otonomi ve Podium AVM  proje maketleri sergilendi.


Türkiye pavilyonunda temsil edilen bir başka şehir ise son dönemlerdeki yatırım planlarıyla dikkat çeken Balıkesir oldu. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde MIPIM 2015’te yerini alan Balıkesir, yeni lojistik, turizm, enerji  alanlarındaki tüm gayrimenkul yatırım fırsatlarını uluslararası yatırımcıya aktardı. Fuarda uluslararası yatırımcılarla 100’ü aşkın birebir görüşme yapan Balıkesir,bu görüşmeler arasında önemli bağlantılar sağladı.


Fuar alanında ise Antalya Büyükşehir Belediyesi “Invest in Antalya” sloganıyla dünyanın her yerinden yatırımcıları davet  etti.  Antalya, MIPIM 2015’te Konyaaltı Sahil Projesi, Boğaçayı Projesi, Kepezaltı-Santral Kentsel Dönüşüm Projesi ve Cruise Limanı başta olmak üzere vizyon projelerinin  tanıttı .  Antalya belediye başkanı Türel  St. Petersburg standında katıldığı özel oturumda Rus yatırımcılara yatırım fırsatlarını anlattı. 


Üst düzey ziyaretler

MIPIM’e katılım gösteren yabancı heyetlerden İstanbul çadırı ve Türkiye pavilyonuna büyük ilgi oldu. Rus İnşaat Bakanı Mikhail Men başta olmak üzere, Avrupa Birliği Enerji Politikasından sorumlu hükümet temsilcisi Gunther Oettinger, Ekonomik Gelişme ve Bilgi Teknolojilerden Sorumlu Fransa Başkan Yardımcısı Jean Paul Planchou gibi bir çok yabancı devlet adamının ziyareti gerçekleşti. Rusya, İtalya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 30 ülke’nin özel delegasyonları da Türk stantlarına ziyaretlerde bulundu.


MIPIM Fuarı’nın en önemli etkinliklerinden olan Konferans Programı’nda da, 11 Mart Çarşamba günü, İstanbul Ticaret Odası önderliğinde, “Discover Istanbul: The Capital of Finance, Potential and Culture” başlıklı bir ana oturum gerçekleştirildi.Türkiye pavilyonunda yer alan seminer salonunda  ise  mega projeler ve şehir yatırımları 9 adet oturum ve 27 konuşmacı ile  uluslararası yatırımcılara anlatıldı. Şehirlerimiz Türkiye Pavilyonunda yabancı yatırımcıya Türkiye’ye yatırım yapmak için izlenmesi gereken yolları aktardı. 


Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer'in verdiği bilgiye göre; Türkiye ve Türk gayrimenkul sektörünün tanıtımı açısından büyük önem taşıyan MIPIM'e, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı M. Ergün Turan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ,Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırcı, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal da katılarak diğer ülke ve şehir yatırımlarını ziyaret etti.


Başarı ödül getirdi

Fuar kapsamında gerçekleştirilen MIPIM Ödül Töreninde En İyi Ofis & İş Geliştirme Kategorisi’nde; Selçuk Ecza HQ projesi ödülün sahibi oldu. Ödül alan Proje: Selçuk Ecza HQ, Mimar: Tabanlıoğlu Mimarlık, Melkan Gürsel & Murat Tabanlıoğlu, firma da: Selçuk Ecza Holding olarak açıklandı.


22.000 Ziyaretçi Türk Tatlarıyla Buluştu

2013 ve 2014 yıllarında 2 kez üst üste “Onur Ülke” olarak seçilerek pek çok etkinliğe imza atan Türkiye, MIPIM’de bu yıl da iddialı bir etkinlikle  yerini aldı  22.000 ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen Resmi MIPIM Açılış Kokteyli’nin bu yılki ev sahibi İstanbul Ticaret Odası ve Beyoğlu Belediyesi oldu. Yoğun ilgi gören  kokteylde uluslararası yatırımcıya Türk tatları ikram edilirken kokteyl alanında yerleştirilen  görsel alanlarda İstanbul şehir manzaraları kullanıldı.


MIPIM’in  Türkiye temsilcisi Alkaş, bu yıl 10-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek MIPIM’e katılacak Türkiye katılımcıları için özel uçak organize etti. 


Geri Dön