19 / 04 / 2024

Miras hukuku oranları!

Miras hukuku oranları!

Miras hukuku oranları murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4'ü, murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2'si, murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4'ü oluyor...




Miras hukuku oranları!


Miras hukuku, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının kısacası malvarlığının durumunu düzenleyen hukuk kurallarıdır. Mirasçı, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının intikal ettiği gerçek veya tüzel kişiye deniyor. Muris, ölümüyle birlikte malvarlığı mirasçı dediğimiz kişilere geçen kimse oluyor. Malvarlığının miras yoluyla intikali ancak gerçek kişilerde söz konusu olabilir. Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor.


Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya kan bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Mahfuz hisse başka bir değişle saklı pay; Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara murisin iradesiyle ortadan kaldıramayacağı bir miras hissesi tanınıyor. Murisin altsoyu mahfuz hisseli mirasçıdır ve mahfuz hissesi kanuni miras hakkının dörtte biridir.


Miras hukuku oranlarında mahfuz hisseli mirasçılar ve hisseleri şöyledir:


- Murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4'ü

- Murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2'si

- Murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4'ü

- Murisin eşi için, birlikte mirasçı olmuşsa kanuni miras hakkının tamamı, diğer hallerde kanuni miras hakkının 1/2'si


Miras hukuku oranlarında kan hısımlığı mirasçılığı...


Birinci dereceden mirasçılar: Murisin çocukları, torunları, torun çocukları, torunların torunları... murisin birinci dereceden mirasçıları oluyor. Çocukların miras hakları eşittir. Muristen önce ölmüş çocukların yerine onların çocukları geçiyor.


İkinci dereceden mirasçılar: Murisin ana babası ve onların füruudur. Ana babanın miras hakları da eşittir. Ana veya babadan birisi muristen önce ölmüşse, onun yerine de füruu, yani çocukları, torunları geçiyor.


Üçüncü dereceden mirasçılar: Murisin büyük ana ve babasıdır. Bunlar da eşit surette mirasçı oluyorlar.



Miras intikali nasıl yapılır?
Miras reddi işlemleri!
Miras arsa için bölüşme!
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır?
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön