19 / 03 / 2024

Miras için vergi ödenir mi?

Miras için vergi ödenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Anne ve babası vefat etmiş olan kızın vefatı halinde, mal varlığı kardeşlerine ivazsız intikal olarak mı, miras olarak mı kalır? Vergi hesabında kardeşlere kalan mirastan,Veraset İntikal Vergisi her bir kardeş için 250 bin TL’lik istisna olur mu?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Anne ve babası vefat etmiş olan evlenmemiş kızın vefatı halinde, mal varlığı kardeşlerine ivazsız (karşılıksız) intikal olarak mı, miras olarak mı kalır? Vergi hesabında kardeşlere kalan mirastan,Veraset İntikal Vergisi her bir kardeş için 250 bin TL’lik istisna olur mu? Ben kuzenime vekalet versem, takılmadan satabilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras için vergi ödenir mi?

Anne ve babası vefat etmiş olan evlenmemiş kızın vefatı halinde, mal varlığı kardeşlerine ivazsız (karşılıksız) intikal olarak mı, miras olarak mı kalır? Vergi hesabında kardeşlere kalan mirastan,Veraset İntikal Vergisi her bir kardeş için 250 bin TL’lik istisna olur mu? ● M.K.

★ ★ ★ ★ ★

Bir kimsenin ölümünde, mirasçılarına, ölenin malvarlığı miras olarak kalır ve miras geliri de vergiye tabidir. Ancak bazı mirasçılar için bir miktar muafiyet vardır, bazıları için yoktur. Muafiyete tabi olanlar evlatlar ve eştir. Bunların muafiyeti şöyle: Çocuklar ile eşten her birine düşen miras paylarının 2019 itibarıyla 250 bin 125 TL’si, yalnızca eş olması durumunda miras payının 500 bin 557 TL’si vergiden muaftır.

Gerisi yüzde 1’den başlayan yüzde 3, yüzde 5, yüzde 7, yüzde 10 gibi dilimlere ayrılan vergiye tabidir. Evlatlar ve eş dedim ama kardeş demedim. Demek ki kardeşler için bir muafiyet yok.

★ ★ ★ ★ ★

2019 için mirasta vergi dilimleri ise şöyle: İlk 290 bin TL için yüzde 1; sonra gelen 700 bin TL için yüzde 3; sonra gelen 1 milyon 500 bin TL için yüzde 5; sonra gelen 2 milyon 700 bin TL için yüzde 7; matrahın 5 milyon 190 bin TL’yi aşan bölümü için yüzde 10.


Geri Dön