26 / 04 / 2024

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Bir kişiye miras kalması durumunda kendisi veya avukatı tarafından miras işlemlerine başlanması gerekiyor. Peki, Miras intikali nasıl yapılır? Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir? İşte tüm detaylar...



Miras intikali, tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adlarına Medeni Kanun hükümlerine göre tescili işlemi olarak karşımıza çıkıyor.

İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına geliyor. Miras intikali de kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi işlemi oluyor. Mirasçı olarak belirlenmiş kişiler genellikle ölen hak sahibi ile arasında birinci dereceden kan bağı bulunan kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu intikal işlemleri ise tapu müdürlükleri tarafından yapılıyor. 

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden alınan veraset belgesi ile birlikte gerekli belgeler temin edilerek bir Tapu Müdürlüğüne varislerden biri ya da hepsi tarafından başvuru yapılması halinde miras intikal işlemi gerçekleştirilebiliyor. 

Miras intikali işleminin gerçekleştirilebilmesi için bütün mirasçıların tek tek miras intikali istemesine gerek yoktur. Yalnızca bir mirasçı da miras intikal işlemini yapabilir. 
 


Geri Dön