04 / 05 / 2024

Miras kalan dairenin satışını avukat yapabilir mi?

Miras kalan dairenin satışını avukat yapabilir mi?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''miras kalan dairenin satışı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı... 



Bize iki daire miras kalmıştı. Bunlarla ilgili dava 2012’de başladı. Ancak bu tarihe kadar dava sürüyor ama avukatımız bize bir bilgi vermiyor. Son duruşma 2018 sonundaydı, ben de duruşmaya katıldım.

Bizim avukatımız hiçbir şey söylemedi, duruşma 2019 Mart sonuna ertelendi. Şimdi bizim aklımızda kuşku uyandı. Acaba bizim davayı avukatımız mı uzatıyor veya bizim dairelerden birini avukatımız satmış olabilir mi? Bunu nasıl öğreniriz? ● H.D.

Önce okuyucumun avukatının kendilerine bilgi verip vermeyeceği hususu. Avukat temsil ettiği müvekkiline gerekli zamanlarda yeterli bilgileri vermek zorundadır. Doğrusu bu avukatın görevleri arasındadır. Öyle gizli kapaklı dava takibi olmaz. Bu avukatın bilgilendirme görevi.

Şimdi benim de bir sorum olacak sonra devam edeceğim. Her miras kaldığında mutlaka dava açılmaz. Biri vefat ettiğinde mal varlığı yasal mirasçılara kalır, onlar veraset ilamı alır. Malvarlığı içinde gayrimenkul varsa tapu müdürlüğüne veraset ilamını sunup adlarına tescil yaptırırlar.

Ama okuyucumun anlattığı olayda yedi sene süren bir dava söz konusu. Demek ki ortada bir hukuki ihtilaf var ama okuyucum ihtilafın ne olduğunu yazmamış. Belki kendisi de bilmiyor.

Gayrimenkul ihtilafları öyle çok kısa sürede hallolmuyor yani davanın uzamış olmasını yadırgamadım. Böyle bir davada avukat her celse uzun uzun konuşmaz. Bazı celsede hiç konuşma gereği de olmaz.

Belki bir kayıt bekleniyordur da gelmemiştir, belki bir başka mahkemeden dosya bekleniyordur da gelmemiştir. Yani avukatınızdan her celse uzun uzun konuşmasını beklemeyin.

Avukatın daireyi satıp satmadığı hususuna gelince. Avukata dava takip etmesi için verilen vekaletnamede gayrimenkul satış yetkisi yoktur. Gayrimenkul satış yetkisinin verilmesi için özel şekilde hazırlanmış vekaletname verilmesi gerekir.

Dava takibi için verilen vekaletnamelerle gayrimenkul satılamayacağı için, okuyucum özel olarak satış yetkisini içeren bir vekaletname vermediği müddetçe böyle bir satış olmaz.

Okuyucum dosya içeriğini merak ediyormuş. Mahkeme dosyasını kalemde inceleyebileceklerini hatırlatmak isterim.


Geri Dön