19 / 04 / 2024

Miras kalan evde kim oturur?

Miras kalan evde kim oturur?

Bir yakınının vefatı dolayısı ile miras kalan evin intikal işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Peki, miras kalan evde kim oturur? Miras kalan evde yaşama hakkı kimde olur?



Miras kalan evde kim oturur?

Bir yakınının vefatı dolayısı ile miras kalan evin intikal işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, elbirliği ortaklığı olarak tanımlanan; mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelmiş oluyor. 


Bu nedenle, mirasçıların terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor. Peki, buna göre miras kalan evde kim oturur?


Miras kalan evde mirasçılardan hangisinin oturacağı kendi aralarında yaptıkları anlaşma neticesinde sonuçlanıyor. Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum yasal yollarla çözülebiliyor.


Miras kalan evin içinde mirasçılardan oturan varsa ve miras kalan evde oturan mirasçının tapuya şerh edilmiş bir sükna hakkı veya yasal kiracı sıfatı yoksa diğer mirasçılar bu durum karşısında; Kaymakamlığa gidilerek, zilyetliğe tecavüzden tahliyesi için müracaat edilebiliyor.


Miras kalan evin satılması..

Kanunen mirasçılar, mirasın paylaşılmasını isteme hakkına sahip oluyor. Dolayısı ile miras kalan evin satışının yapılması ve payının tahsili için ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor.




Miras kalan evin tapusu nasıl alınır?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön