19 / 04 / 2024

Miras paylaşımında sorun!

Miras paylaşımında sorun!

Miras paylaşımında sorun yaşanmaması adına 4721 sayılı yeni Medeni Kanun evlilik dışı doğan çocuğun da diğer çocuklar gibi mirastan pay almasını garanti ediyor. Yani mirasbırakanın kendinden olan tüm çocukları eşit oranda pay sahibi olabiliyor...




Miras paylaşımında sorun!


Para ile ölçülebilen hak ve borçlardan oluşan mal varlığı, kişinin ölümüyle birlikte tereke adını alıyor. Ölümle birlikte  mirasın intikali ve ne şekilde paylaşılacağı sorunu da gündeme geliyor.


Kişi hayattayken mal varlığı içerisinde bulunan tüm haklar intikale konu olmaz. Örneğin; intifa hakkı, sükna hakkı ve nafaka alacakları gibi haklar kişinin ölümüyle kendiliğinden sona ereceğinden, mirasçılara geçmez. Ayrıca miras bırakan hayattayken ileri sürmemişse, manevi tazminat alacağı da mirasçılara intikal etmez.


Türk Medeni Kanunu miras paylaşımında sorun yaşanmasını önlemek amacıyla külli halefiyet prensibini kabul etmiştir. Yani tereke bir bütün halinde, alacak ve borçlarla beraber, miras bırakanın ölümüyle kendiliğinden yasal ve atanmış mirasçılara geçer. Fakat vasiyet alacaklısı olarak tabir ettiğimiz kişiler açısından külli halefiyet prensibi geçerli değildir. Örneğin; miras bırakan ölmeden önce yaptığı vasiyetname ile iki evinden birini hizmetçisine bırakmıştır. Hizmetçi ev sahibesinin ölümüyle kendiliğinden bu evin maliki konumuna gelmez. Onun yalnızca ev sahibesinin mirasçılarından bu evi talep etme hakkı vardır. Ayrıca söz konusu evle ilgili olanlar hariç miras bırakanın tereke borçlarından da sorumlu değildir.


Miras paylaşımında sorun yaşanmaması açısından kanun miras bırakanın çocukları arasındaki mal paylaşımını cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşit kabul ediyor. Ayrıca 4721 sayılı yeni Medeni Kanun evlilik dışı doğan çocukların aleyhine olan eşitsizliği ortadan kaldırıyor.


Saklı pay sahibi mirasçılar alt soy, ana- baba ve sağ kalan eştir. Alt soyun saklı payı kanuni miras payının yarısı, ana-babanın saklı payı her biri için kanuni miras payının 1/4 ‘idir. Eşin saklı payı ise tek mirasçı olup tüm mirasın ona kalması durumunda terekenin 3/4 ‘ü, birinci zümreyle mirasçı olursa yasal miras payının aynısı yani 1/4, miras bırakanın ana-babasıyla birlikte mirasçı olursa yine kanuni miras payının aynısı, yani 1/2'dir. Sağ kalan eş üçüncü zümre ile mirasçı olursa saklı payı, kanuni miras payının 3/4’ü, yani 9/16 olur.


Miras bırakanın tasarrufu yüzünden saklı payını elde edemeyen mirasçı miras paylaşımında sorun yaşar ve bu tasarruftan yararlanan kişi veya kişilere karşı miras bırakanın ölümünden sonra, yasal süresinde, miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesinde tenkis davası açabilir.



Miras hukuku üst soy!
Mirasa ihtiyati tedbir!
Miras hukuku mirastan men etme!
Mirasın reddi davasında yetkili mahkeme!
Miras hukukunda zamanaşımı süreleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön