29 / 03 / 2024

Miras vergisi 2. taksit zamanı bitiyor!

Miras vergisi 2. taksit zamanı bitiyor!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince mirasçılar, belli koşullarda vergilendiriliyor. 1 Kasım'da başlayan miras vergisi 2. taksit zamanı 30 Kasım'da sona eriyor..



Mirasbırakanın vefatının ardından geride bıraktığı taşınır ve taşınmaz mal varlığı miras oluyor. Kendisine miras kalan mirasçılar, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince belli koşullarda vergi mükellefi oluyor.

 

Kanunen, vergi bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor.

 

Veraset ve intikal vergisi olan miras vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor.


 
2017 yılı miras vergisi için ilk taksit Mayıs ayında ödendi. Peki, miras vergisi 2. taksiti ne zaman ödenecek?
 


Miras vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödeniyor. Buna göre 1 Kasım'da başlayan miras vergisi ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor.


 
Veraset ve intikal vergisi, gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar ödeniyor. 
 


Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor.
 


Vergi tarifesine göre, miras vergisi, veraset yollu intikallerde ilk 210 bin TL için yüzde 1, sonra gelen 500 bin TL için yüzde 3, sonra gelen 1 milyon 110 bin TL için yüzde 5, sonra gelen 2 milyon TL için yüzde 7 ve matrahın 3 milyon 820 bin TL için yüzde 10 oranında vergi ödemesi yapılıyor. Veraset ve intikal vergisi ilgili vergi dairesinde ödeniyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön