19 / 04 / 2024

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Menkul ve gayrimenkullerin veraset halinde veya ivazsız olarak intikal etmesi şeklinde miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki miras vergisi nereye ödenir 2021? Kimler vergi mükellefi? İşte tüm merak edilenler...



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi halinde her yıl düzenli olarak miras vergisi ödeniyor. Malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi halinde miras vergisi ödeniyor. Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesi bu vergi alınabiliyor.

Miras vergisi istisna tutarları 2021 

2021 miras vergisi oranları henüz açıklanmadı. Ancak 2020 miras vergisi istisna tutarları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre açıklanıyor.

Miras vergisi beyanname verme süreleri

- Ölüm Türkiye'de gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde;

- Ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi şartı bulunuyor.

Miras vergisi nereye ödenir 2021?

Milyonlarca vergi mükellefi ''Miras vergisi nereye ödenir 2021?'' sorusunun cevabını araştırıyor. Miras vergisi ödemeleri belediyelerden ödenebildiği gibi online olarakta ödenebiliyor.

Konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi mükelleflerini ilgilendiren önemli bir duyuruda bulundu. GİB'in internet sitesinde yaptığı duyuru kapsamında vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler internet üzerinden gerçekleşebiliyor.

5 soruda miras vergisi 2020!


Geri Dön