29 / 03 / 2024

Miras vergisi nereye ödenir?

Miras vergisi nereye ödenir?

Bir kişiye miras kalması veya çekiliş neticesinde ikramiye çıkması halinde elde edilen kazanç üzerinden Veraset ve İntikal Vergisi alınıyor. Bu vergi miras vergisi olarak da biliniyor. Peki, miras vergisi nereye ödenir?



Miras vergisi nereye ödenir?

Bir kişiye miras kalması veya çekiliş neticesinde ikramiye çıkması halinde elde edilen kazanç üzerinden Veraset ve İntikal Vergisi alınıyor. Miras yolu ile elde edilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunmak gerekiyor. 


Miras kalan malları üzerinize aldıktan sonra, söz konusu mallar için vergi ödemesi yapmanız gerekiyor. Miras vergisi ile ilgili hükümlere 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda açıklanıyor.


Miras vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi nereye ödenir?


Miras vergisinin yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor. Verginin beyannameleri ise taşınmazların bağlı olduğu belediyeye veriliyor. 


Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön